Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

OHUTU LEILI ABC Saunameister: lavale ronides ei tohi kärakat võtta (1)

Copy
Meditsiiniliste probleemide korral tasub arstiga arutada, kui ohutu on saunas käimine ja mida silmas pidada. Pilt on illustratiivne.
Meditsiiniliste probleemide korral tasub arstiga arutada, kui ohutu on saunas käimine ja mida silmas pidada. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Eesti mees ja saun käivad kokku nagu sukk ja saabas. Küll aga näitab saunameister Indrek Himma kogemus, et mehepojad kipuvad laval istudes oma võimeid üle hindama.

Indrek nendib, et saunameistrina viib tedagi tee tihti sauna ja see ei ole tingimata halb. Ka enne kerisemeistri ametit proovis ta kaks kuni kolm korda nädalas lavale jõuda. Saunakuumus aitab ta sõnul kaasa stressimaandamisele ja tasakaalustab. «Kuna meestel kipub olema suur ülekoormus, on saunal nende elus oluline roll.»

Indreku jaoks oli saun päästerõngas, kui ta sai isaks kahele väikesele lapsele. Külma duši ja saunateraapia aitas närve rahustada ja olla parem isa ja mees.

Amet nõuab aga nüüdseks, et vahel tuleb päevas mitu korda leili kannatada. Halba see teinud ei ole, pigem tervisele head, aga Indrek rõhutab, et nagu ka kõige muuga, on oluline mõõdukus.

Saunakultuur ei kao

Saunas käimine tundub mehe sõnul vaid hoogu koguvat. Kuuma nauditakse kodusaunades, spaades, aga ka festivalidel. Indrek valmistub 7. juunil algavaks Tulika festivaliks, kus külastajad saunarõõme ootavad.

Kui varem poldud saunarituaalidest väga kuuldud, siis nüüd käib aina enam huvilisi spaades ja üritustel, kus neid pakutakse. Üks popimaid on Indreku sõnul leilirituaal, kus saunakuumust vaikselt üles kruvitakse, kuni nii mõnigi mehemürakas välja jookseb. «See on meelelahutuslik rituaal, kus tehakse šõud ja tekitatakse head tuju.»

Ise sellist ekstreemsemat sauna katsetades peaks olema siiski ettevaatlik. Indrek märgib, et kõige kiiremini kuumeneb üle pea, nii et kasutatakse jahutavaid meetmeid nagu jääkuubikud ja tünnitäis külma vett, millega pritsida.

Ehkki reeglina peetakse sauna kasulikuks, ei ole see sugugi nii kõigi inimeste puhul. Mõistagi peab vältima sauna palaviku ja põletikuga, südame-veresoonkonnaprobleemidega ja ka osade ravimite tarvitamisel. Indrek soovitab, et kui on kahtlus, kas ihutervis ikka vastu peab, konsulteerida kindlasti arstiga.

Alkohol ei tohiks saunaga kaasas käia, ehkki nii kipub see tihti olema

Isegi terve kui purikas olles võib endale ise teha karuteene alkoholiga. «Tõsi, ka eesti vanarahvas jõi saunas kärakat, aga seda siiski pigem pärast sauna, mitte lavale ronides.» Alkohol on kehale lisakoormus ja kui sinna lisada veel kuumus, võivad tagajärjed olla nõnda halvad, et võib haiglassegi sattuda.

Indrek soovitab saunas juua pigem vett, kuhu maitseks lisada ürte, sidrunit või laimi. «Pärast sauna on ju tihti tunne ka, et tahaks puuvilju ja midagi värsket. Sidrunivesi sobib ideaalselt!»

Õnnetusi tuleb harva ette, aga üks ehmatavamaid oli Indreku sõnul selline, kus üks välismaalane alkoholijoobes laval libastus ja kukkus peaga vastu põrandat. Nii pidi talle kohe kutsuma kiirabi, kes õnneks aidata sai.

Kui on soov kesvamärjukest võtta, tasuks see jätta pigem kosutuseks, kui leil on võetud ja ihu pestud.

Vahel ei tunta ka oma piiri ülekuumenemise suhtes. Kui kõrvalistujal on halb, tasub ta kindlasti välja suunata jahtuma ja vett jooma ning jälgida kõrvalt olukorda, kas tal hakkab parem.

Saunakuumus pärsib armastust ligi pääsemast

Seda, et saunakuumus ja napid spaarõivad panevad meestel testosterooni möllama, on Indrek oma töös näinud rohkem kui soovinuks. «Spaas kohe kindlasti seksuaalsust olla ei tohi, see on keelatud. See jäägu kodusauna,» manitseb ta.

Kindlasti ei tasuks kaasaga selliste plaanidega sauna minnes ka ruumi liiga kuumaks kütta, see ei ole tervisele kasulik. Kui siis teha jahedam saun, 40-50 kraadi, soovitab saunameister. Ka suitsusaun on malbem, ehkki seal on oht saada tahmaseks.

Tagasi üles