Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Teadlased plaanivad tulevikku, kus ei põeta grippi (1)

Copy
Haige
Haige Foto: Shutterstock

Kujutle maailma, kus ei haigestuks kunagi grippi, ei oleks vaja regulaarseid vaktsiinisüste ja suudaksime viiruse kehast tõrjuda ka siis, kui nakkus on juba tekkinud. Just sellise tuleviku nimel töötavad teadlased, kes on avastanud üliefektiivse molekuli, mis võib takistada A-gripiviiruse sisenemist keharakkudesse, vahendab New Atlas.

Scrippsi uuringinstituudi ja Albert Einsteini meditsiinikolledži teadlased on avastanud ravimitaolisi molekule, mis suudavad blokeerida väga nakkava gripiviiruse mistahes mutatsiooni juba nakkuse esimeses etapis, moodustades pikaajalise immuunsuse jaoks bioloogilise kaitsebarjääri.

«Me püüame sihikule võtta gripi esimest etappi, sest parem oleks ennetada nakkust juba eos, kuid need molekulid võivad takistada ka viiruse levikut pärast nakatumist,» ütles uuringut juhtinud Ian Wilson, Scrippsi instituudi struktuuribioloogia professor.

Praegu on parim kaitse gripi vastu vaktsiin, mis ei välista haigestumist täielikult, ning viiruse võime igal hooajal kohaneda teeb haiguse ennetamise väga keeruliseks. Isegi kui grippi haigestutakse kergemalt, ei võivad nakatumisel olla tõsised tagajärjed, eriti immuunpuudulikel, kaasuvate haigustega ja vanematel inimestel.

Teadlased on võtnud uue suuna, keskendudes ravimilaadsele inhibiitorile, mis võtab sihikule A-gripiviiruste pinnal oleva valgu, muutes viiruse jaoks võimatuks haakumise hingamisteede rakkudega ja sinna sisenemise.

Uus avastus põhineb varasemal uurimistööl, milles leiti väike molekul nimega F0045(S), mis suutis siduda ja tõkestada H1N1 A-gripiviirusi, kuigi mitte eriti efektiivselt. Kuid teadlased leidsid, et kasutades F0045(S) keemilist struktuuri, saavad nad kujundada molekule, mis seovad viirust palju paremini.

F0045(S) struktuuri muutes saadi kaks eriti huvipakkuvat molekuli – 4(R) ja 6(R) – millel olid palju paremad seondumisomadused.

Leiti, et 6(R) suutis turvaliselt oma sihtmärgiga rakukultuuris seonduda, tehes seda 200 korda paremini kui F0045(S) ja see oli ka mittetoksiline, tehes sellest muljetavaldava gripivastase ravimi kandidaadi.

Uuringutulemused avaldati USA teaduste akadeemia toimetistes.

Märksõnad

Tagasi üles