Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Skisofreenia ravis terendavad personaalsed ja kõrvalnähtudeta lahendused

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ajakirjas Nature Communications avaldatud rahvusvaheline uuring võib hõlbustada uute isikupärastatud ravimeetodite loomist skisofreeniadiagnoosiga inimestele. Need on patsiendid, kes kannatavad erinevat tüüpi sümptomite all, nagu luulud, hallutsinatsioonid, kognitiivsed häired, mälu- või keelehäired ja depressiivsed sümptomid.

Praegused ravimeetodid, mis on suures osas suunatud konkreetsele terapeutilisele sihtmärgile, 2A tüüpi serotoniini retseptorile, ei võimalda selektiivset toimet patsiendi kogetud sümptomitele, põhjustades kõrvaltoimeid ja muu hulgas metaboolseid või motoorseid probleeme, mis tihtipeale põhjustavad ravist loobumist.

Sellega seoses on uuring tuvastanud teatud G-valke, mis mängivad olulist rolli skisofreenia rakuvastuste moduleerimisel. Täpsemalt näidati, et kahte tüüpi neid valke võimaldavad selle häire peamisi sümptomeid moduleerida.

Uuringut juhtis haigla del Mari meditsiiniuuringute instituut koostöös Baskimaa ülikooli neuropsühhofarmakoloogia rühma (UPV/EHU) ja vaimse tervise keskuse CIBER (CIBERSAM) teadlastega.

Dr Jana Selent, üks uuringu peamisi autoreid ütleb: «Need valgud on ühendatud sama retseptoriga, kuid nad ei toimi ühtemoodi, põhjustades rakkudes mitmekesiseid reaktsioone, mis annab meile väga väärtuslikku teavet tulevaste uuringute jaoks, mis võimaldab arendada skisofreenia raviks mõeldud ravimeid personaalselt, vastavalt iga patsiendi sümptomitele.»

Nendele järeldustele jõudmiseks pidid teadlased läbi viima keerukaid uuringuid. Lähtepunktiks oli erinevate olemasolevate molekulide valimine, et analüüsida molekulaarsel tasandil ja aatomitasandi simulatsioonide kaudu nende võimet suhelda 2.A tüüpi serotoniini retseptoriga. See võimaldas valida neli ühendit, mida uuriti esimest korda rakkudes, kus tõestati, et retseptoriga sidumisel käivitasid need vastused erinevat tüüpi G-valkudes, kirjutab Medical Xpress

Nendes uuringutes täheldati, et «ühenditel oli G-valkude suhtes väga erinev aktiivsus: mõned aktiveerisid neid, kuid teised deaktiveerisid,» selgitab dr Patricia Robledo. 

Sellega seoses on «võimalust inhibeerida serotoniin 2A retseptori sidumist teatud G-valkudega kui huvipakkuvat valdkonda uut tüüpi ravimite, mida tuntakse pöördagonistidena, kavandamisel potentsiaalsete psühhootiliste seisundite vastu,» märgib. Rebeca Diez-Alarcia, artikli esimene kaasautor ja UPV/EHU uurija.

Veelgi enam, skisofreenia sümptomite simuleerimiseks loodud hiiremudelis olid neil ühenditel spetsiifilised käitumuslikud mõjud sõltuvalt sellest, millist G-valku nad aktiveerisid. Seega leiti hiirtel farmakoloogilisi ja geneetilisi tehnikaid kasutades, et üks neist G-valkudest on seotud psühhoosiga seotud sümptomitega ja teist tüüpi G-valk, millel on kognitiivsed puudujäägid.

Dr Robledo ütleb: «See on esimene kord, kui on tuvastatud paljutõotavad eesmärgid ravimite väljatöötamiseks, mis toimivad ja toovad kasu skisofreeniahaigetele.»

Kuigi uuringus kasutatud ühendid ei ole veel heaks kiidetud inimestele mõeldud ravimid, ütleb dr Jana Selent, et töö paljastab tulevaste ravimite keemilise disaini plaani, mis käsitleb spetsiifilisemaid skisofreenia ravivõimalusi.

Haigla Vaimse Tervise Instituudi psühhiaater dr Daniel Berge, kes töös ei osalenud, juhib tähelepanu, et uuring aitab kavandada skisofreenia raviks selektiivsemaid ravimeid, mis võivad pakkuda paremat taluvust ja suuremat täpsust. See kõik soodustaks paremat ravisoostumust, mis on ägenemiste ennetamise ja parema elukvaliteedi saavutamise võtmeks.

Märksõnad

Tagasi üles