WHO pikendab pandeemialeppe kõnelusi

Copy
Maailma Terviseorganisatsioon.
Maailma Terviseorganisatsioon. Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) iga-aastasel kogunemisel laupäeval anti liikmesriikidele veel aasta aega, et jõuda üksmeelele olulises kokkuleppes tulevaste pandeemiate vastu võitlemiseks.

Kolm aastat kestnud pingutused kokkuleppe saavutamiseks lõppesid läinud kuul ebaõnnestumisega. Kuid WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus tervitas nn ajaloolisi otsuseid, mis tehti uue kokkuleppe saavutamiseks.

WHO otsustas 2021. aastal, kui COVID-19 pandeemia taandus, alustada kõnelusi kokkuleppe üle, et võidelda uute ülemaailmsete tervisekriisidega. COVID-19 nõudis miljoneid ohvreid, surudes paljude riikide tervishoiusüsteemid põlvili.

Kõnelused jooksid aga mitmetele karidele, kuna paljusid arengumaid vihastas, et rikkad riigid monopoliseerisid COVID-19 vaktsiinid.

Nüüd püüavad nad tagada, et iga uus kokkulepe muudab ravimite tarnimise ja uuringutulemuste jagamise õiglasemaks.

WHO aastakogunemine «võttis konkreetsed kohustused viia läbirääkimised ülemaailmse pandeemiakokkuleppe üle lõpule hiljemalt ühe aasta jooksul», seisis Genfi kohtumise lõpus tehtud avalduses.

Assamblee leppis kokku ka siduvate tervishoiueeskirjade rahvusvahelise raamistiku muudatustes, et võtta kasutusele pandeemilise hädaolukorra mõiste, mis kutsub liikmesriike üles võtma «kiireid» kooskõlastatud meetmeid, öeldakse avalduses.

«Täna vastu võetud ajaloolised otsused näitavad liikmesriikide ühist soovi kaitsta oma inimesi ja kogu maailma rahvatervisega seotud hädaolukordade ja tulevaste pandeemiate ühise riski eest,» ütles Tedros.

Ta ütles, et tervishoiueeskirjade muudatus «toetab riikide võimet avastada tulevasi haiguspuhanguid ja pandeemiaid ning neile reageerida, tugevdades nende endi suutlikkust ja koordineerimist teiste riikidega haiguste seire, teabe jagamise ja reageerimise vallas».

Tedros lisas: «Otsus sõlmida pandeemialepe järgmise aasta jooksul näitab, kui tugevalt ja tungivalt riigid seda soovivad, sest küsimus pole selles, kas järgmine pandeemia tuleb, vaid millal.»

Tagasi üles