Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Need on kaks kõige levinumat kolorektaalse vähi sümptomit

Copy
Soolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalvähi nime all, on jämesoole ja pärasoole vähk.
Soolevähk, mida tuntakse ka kolorektaalvähi nime all, on jämesoole ja pärasoole vähk. Foto: Shutterstock

Uued uuringud on tuvastanud kaks kolorektaalse vähi punast lippu, mis esinevad peaaegu pooltel varajase algusega vähipatsientidest, kirjutab Health.

USA-s esineb jämesoolevähki sagedamini vanematel inimestel – keskmine diagnoosi saaja on 66-aastane. Varajase algusega kolorektaalse vähi esinemissagedus, mis viitab alla 50-aastastel inimestel diagnoositud juhtudele, aga kasvab ja on alates 1990. aastatest kahekordistunud. 

Ülevaade, mis avaldati 24. mail ajakirjas JAMA Network Open, käsitles 81 uuringut, mis hõlmasid andmeid enam kui 24 miljonilt alla 50-aastaselt inimeselt. Nad leidsid, et nii USA-s kui ka kogu maailmas on varajase algusega kolorektaalse vähiga inimesed kõige sagedamini kimpus kahe sümptomiga - kõhuvalu ja veri väljaheites.

Kuna nooremate inimeste kolorektaalse vähi esinemissagedus suureneb, soovisid teadlased selles vanuserühmas tuvastada mis tahes levinud sümptomid, mis muidu võiksid märkamata jääda. Selleks analüüsiti 81 uuringut, mis viidi läbi erinevates piirkondades üle maailma. Üheskoos hõlmasid need uuringud ligi 25 miljoni inimese andmeid.

Autorid leidsid, et 45 protsenti varajase algusega kolorektaalse vähiga inimestel tekkis hematoheesia, mida tuntakse ka kui rektaalset verejooksu või verist väljaheidet, ja umbes 40 protsenti patsientidest ütles, et neil on kõhuvalu. Kolmas kõige levinum varajase algusega kolorektaalse vähi sümptom (mõjutab 27 protsenti inimestest) oli muutunud väljaheide, mida uuring määratles kui kõhukinnisust, kõhulahtisust, roojamisharjumuste vaheldumist või vahelduvat kõhulahtisust ja kõhukinnisust.

34 uuringus leidsid analüüsijad, et pärast sümptomite ilmnemist kulus varajase kolorektaalse vähi diagnoosimiseks umbes neli kuni kuus kuud.

Need leiud ei pruugi olla uudsed – veidi enam kui aasta tagasi avaldatud uuringus uuriti 5075 varajase algusega kolorektaalse vähi juhtumit ja tuvastati neli levinud sümptomit. Nende hulka kuulusid kõhuvalu, rektaalne verejooks, kõhulahtisus ja rauavaegusaneemia.

Üldiselt peaksid kõik inimesed, olenemata vanusest, teadma, et nad peaksid tähelepanu pöörama järgmistele kolorektaalvähi sümptomitele:

  • veri väljaheites;
  • muutused väljaheites, sealhulgas kõhukinnisus ja kõhulahtisus;
  • kõhukrambid, puhitus või ebamugavustunne;
  • seletamatu kaalulangus;
  • oksendamine;
  • väsimus. 

Jällegi, kuna need sümptomid on üsna mittespetsiifilised, ei ole need kindel märk sellest, et kellelgi on kolorektaalne vähk. Aga kui teil mõned neist sümptomitest esinevad, siis on parem sellest arstiga rääkida.

Noortel patsientidel esinevad sümptomid veidi hilisemas staadiumis, nii et kaks kolmandikku neist on diagnoosimise ajaks juba kolmandas või neljandas staadiumis. 

Märksõnad

Tagasi üles