Kas maksab koer vegantoidule panna? (2)

PM Tervis
Copy
Mees ja koer.
Mees ja koer. Foto: Shutterstock

Kaks aastat tagasi avaldatud uuring väitis, et toiteväärtuslikud vegan-dieedid on koertele «kõige tervislikumad ja kõige vähem ohtlikud toitumisvalikud».

Hiljuti avaldato uuring https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0280173, mis seab need järeldused kahtluse alla. Analüüsides originaaluuringu andmeid, väidame, et seos toitumise ja koerte tervise (täpsemalt omanike arvamuse nende koerte tervise kohta) vahel on parimal juhul minimaalne.

Et mõista, miks Liverpooli ülikooli professorid Alexander German ja Richard Barrett-Jolley jõudsid erinevale järeldusele, tuleb mõista, kuidas eelnevad uuringud vegan koeratoidu kohta on läbi viidud ja miks teadlastel on selle teema suhtes erinevad arvamused.

Eelnevad uuringud ja nende puudused

Praeguseks on avaldatud mitu uuringut vegan koeratoidu tervisemõjude kohta. Mõned neist on eksperimentaalsed kohortuuringud, kus jälgitakse erinevaid tervisemõõdikuid, samal ajal kui koertele antakse vegan toitu.

Pikim neist oli 12-kuuline uuring, mis avaldati 2024. aastal, kus 15 koera sõid kuivtoitu, mis oli valmistatud taimsetest koostisosadest. Kõik koerad jäid terveks ja ilmseid kahjulikke mõjusid ei täheldatud. Kuid kuna puudus kontrollrühma dieet, ei saa eeldada, et taimne dieet on parem kui tavaline dieet.

Mõnes avaldatud uuringus väidetakse, et vegan toitu saanud koertel on parem tervis võrreldes teiste toidutüüpidega. Kuid need uuringud tuginevad omanike küsitlustele. Selliste uuringute tulemused sõltuvad omanike mälestustest ja tajudest, uurides pigem omanike uskumusi koera tervise kohta kui tegelikku tervist.

Suurim neist küsitlustest, mis avaldati 2022. aastal, kogus andmeid enam kui 2000 koeraomanikult. See hõlmas teavet nii omanike kui ka nende koerte kohta, sealhulgas loomulikult ka koerte toidutüüpi. Omanikelt küsiti üksikasju nende koerte veterinaarravi kohta (näiteks veterinaarkülastuste ja ravimite arv) ning kuidas nad hindavad oma koera tervist. Selle uuringu tulemused viitasid, et vegan toitu saanud koerad paistsid paremas seisus kui need, kes said tavatoitu.

Kuid statistilised analüüsid ei uurinud segavate tegurite, nagu koera vanus või tõug, mõju.

Uue uuringu tähendus 

Uues uuringus viidi läbi täiendav analüüs originaaluuringu andmetega, kasutades erinevaid statistilisi tehnikaid, luues mudeleid andmete selgitamiseks. Alexander German ja Richard Barrett-Jolley võtsid arvesse ka teisi muutujaid.

Näiteks uuriti ka omaniku vanust, sugu ja haridustaset ning koera sugu, tõugu, vanust ja kas nad olid kastreeritud. Mõned statistilised mudelid hõlmasid ka veterinaarravi muutujaid.

Leiti, et omanike arvamused koera tervise kohta olid kõige tugevamalt seotud koera vanusega: nooremate koerte omanikud hindasid oma koerte tervist paremaks. Teised muutujad (näiteks omaniku vanus, haridus ja tõu suurus) mängisid samuti rolli. Näiteks leiti, et nooremad omanikud hindasid oma koeri tervemaks.

Kõige paremini andmeid selgitavad mudelid sisaldasid veterinaarravi muutujaid. Näiteks oli sagedasem veterinaari külastamine seotud omanike poolt kehvemaks hinnatud tervisega. Kuid vegan koeratoidu ja omanike hinnatud tervise vaheline seos oli kõigis mudelites minimaalne, olenemata sellest, kas kaasati veterinaarravi muutujaid. Kui arvesse võtta teisi muutujaid, kaob vegan koeratoidu mõju.

Miks algne uuring viitas vegan toidu positiivsele mõjule?

Üks võimalus on, et küsitlusgrupp oli ebatavaline, sisaldades palju rohkem vegan koeri, kui oodata võiks – 13 protsenti võrreldes umbes ühe protsendiga üldpopulatsioonis. Samuti leiti ka seda, et peaaegu kõik omanikud, kes toitsid oma koeri vegan-toiduga, olid ise kas veganid või taimetoitlased.

See on murettekitav, arvestades, et uuringutulemused tuginesid omanike endi teadetele koerte tervise kohta. Sellised mälestused ja vastused võivad olla mõjutatud omanike uskumustest, teadlikult või alateadlikult. Kui usute, et vegan dieet on parim, võib see alateadlikult mõjutada, kuidas tajute oma koera tervisest.

Mida see tähendab?

Tehtud järelduste põhjal ei saa teha kindlaid järeldusi, milline toidutüüp on koertele tegelikult parim. Kuid arvestades omanike hinnangute kasutamise piiranguid, pole vegan toitumise ja koerte tervise vahel olulist seost. Selle asemel on tõenäoliselt palju olulisemad teised muutujad.

Lisaks on enamik kommertslikke vegan koeratoite koostatud samal viisil kui tavatoidud. Peale taimsete toorainete kasutamise valmistatakse sellist vegan koeratoitu sama tootmisprotsessiga. Paljud koostisosad on samuti samad. Arvestades selliseid sarnasusi, oleks üllatav, kui üks dieet annaks märkimisväärselt parema tervisemõju.

Lõppkokkuvõttes on koerte tervise jaoks kõige olulisem, et toidupoolis oleks koostatud õigesti, et see vastaks kõigile olulistele toitainevajadustele, tuginedes teaduspõhistele juhistele.

Seniste andmete põhjal pole leitud olulisi tervisemuresid koerte vegan dieetidega seoses. Kuid tõendid ei näita ka, et oleks mingeid olulisi eeliseid tervisele.

Allikas: The Conversation 

Märksõnad

Tagasi üles