Oomega-3 lisandeist on abi ka nendest probleemidest lahti saamisel

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Inimesed, kes söövad regulaarselt kala või võtavad kalaõli toidulisandeid, saavad oomega-3-rasvhappeid, mis mängivad olulist rolli aju funktsioneerimises. Uuringud on juba pikka aega näidanud, et aju toimimises asuvad eeldused agressiivsele ja vägivaldsele käitumisele ning halb toitumine on käitumisprobleemide riskitegur, kirjutab Medical Xpress

Pennsylvania ülikooli doktor Adrian Raine on aastaid uurinud, kas oomega-3 toidulisandite kasutamine võiks vähendada agressiivset käitumist, avaldades viis randomiseeritud, kontrollitud uuringut erinevatest riikidest. Ta sai märkimisväärseid tulemusi, kuid soovis teada, kas need tulemused kehtivad ka väljaspool tema laborit.

Nüüd on Raine leidnud täiendavaid tõendeid oomega-3 toidulisandite tõhususe kohta, viies läbi 29 randomiseeritud, kontrollitud uuringu metaanalüüsi. Need näitavad mõõdukaid lühiajalisi mõjusid – ta hindab, et see sekkumine vähendab agressiooni umbes 30 protsenti – vanuse, soo, diagnoosi, ravikestuse ja annuse lõikes.

Raine on ka äsja ajakirjas Aggressive and Violent Behavior avaldatud artikli juhtivautor koos Lia Brodrickiga Perelmani meditsiinikoolist.

«Ma arvan, et on aeg rakendada oomega-3 toidulisandeid agressiivsuse vähendamiseks,» ütleb Raine. «Omega-3 ei ole imerohi, mis täielikult lahendab vägivalla probleemi ühiskonnas. Kuid kas see võib aidata? Nende leidude põhjal usume kindlalt, et see võib, ja me peaksime hakkama tegutsema selle uue teadmise alusel, mis meil on.»

Ta märgib, et oomega-3 aitab ka südamehaiguste ja hüpertensiooni ravis ning on odav ja ohutu kasutada. «Vähemalt peaksid vanemad, kes otsivad ravi agressiivsele lapsele, teadma, et lisaks muule ravile võiks ka paar lisaportsjonit kala nädalas abiks olla,» soovitab Raine.

See metaanalüüs näitab, et oomega-3 vähendas nii reaktiivset agressiooni, mis on käitumine vastusena provokatsioonile, kui ka proaktiivset agressiooni, mis on planeeritud käitumine.

Uuring hõlmas 35 sõltumatut valimit 29 uuringust, mis viidi läbi 19 sõltumatus laboris aastatel 1996–2024, kokku 3918 osalejaga. Uuringus leiti statistiliselt olulisi mõjusid, olenemata sellest, kas efektide suuruste keskmine arvutati uuringute, sõltumatute valimite või laborite järgi.

Ainult üks 19 laborist jälgis osalejaid pärast toidulisandite kasutamise lõppu, seega keskendus analüüs muutustele agressioonis alates ravi algusest kuni selle lõpuni nii katse- kui ka kontrollgruppides, keskmiselt 16 nädala jooksul. «Kuigi on väärtuslik teada, kas oomega-3 vähendab agressiooni lühiajaliselt,» öeldakse artiklis, «on järgmine samm hinnata, kas oomega-3 võib vähendada agressiooni ka pikema aja jooksul.»

Artiklis märgitakse mitmeid võimalikke tuleviku-uuringute suundi, näiteks, kas aju skaneerimine näitab, et oomega-3 täiendus parandab otsmikusagara funktsioneerimist, kas geneetilised erinevused mõjutavad oomega-3 ravi tulemusi ja kas eneseteatatud agressiooni mõõtmed annavad tugevamaid tõendeid tõhususe kohta kui vaatlejate aruanded.

«Väidame, et oomega-3 toidulisandeid tuleks kaaluda lisana teistele sekkumistele, olgu need siis psühholoogilised või farmakoloogilised, ning hooldajad peaksid olema teadlikud oomega-3 toidulisandite võimalikest eelistest,» kirjutavad autorid.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles