Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

VARJATUD OHT 4 nõuannet, kuidas vähendada igaveste kemikaalide kehasse sattumist

Copy
Hamburgerikastet hülgavates pakkepaberites võib peituda PFASe.
Hamburgerikastet hülgavates pakkepaberites võib peituda PFASe. Foto: Shutterstock

Alates mittenakkuvatest pannidest kuni plekikindlate diivaniteni – paljud igapäevased uuenduslikud tooted on valmistatud per- ja polüfluoroalküülaineid (PFAS) sisaldavate kemikaalidega, kirjutab Birminghami ülikooli lektor Daniel Drage ajakirjas The Conversation.

Need «igavesed kemikaalid» – nii nimetatakse neid, kuna need ei lagune – on kasutusel olnud erinevates tarbija- ja tööstustoodetes alates 1950. aastatest. Need tõrjuvad vett ja õli, taluvad kõrgeid temperatuure ja toimivad «pindaktiivsete ainetena», aidates erinevatel vedelikel seguneda.

PFAS-kemikaale on umbes 15 000 erinevat. Igal neist on veidi erinev keemiline koostis, kuid kõigil on vähemalt kaks süsinik-fluori sidet. Need äärmiselt tugevad sidemed takistavad PFASi lagunemist, mis tähendab, et need kogunevad ja võivad püsida kehas ja keskkonnas aastakümneid.

Ainuüksi 2020. aastal ületas fluoropolümeeride (PFASi alarühm) müük Euroopas 39 000 tonni. Suurte PFASi-koguste pideva lisandumise tõttu kuhjuvad need keskkonnas, kus ei jõua piisavalt kiiresti laguneda. Seetõttu levivad PFASid kõikjal – vihmavees, lumes, mullas ja põhjavees. Selle tulemusel on PFAS jõudnud toiduahelasse ja inimkehasse.

Kokkupuudet PFASidega on võimatu täielikult vältida – need on peaaegu kõikjal. Kuid kokkupuudet saab oluliselt vähendada, vältides otsest kontakti PFASiga töödeldud toodetega ja valides PFASi-vabu alternatiive. Siin on neli toodete tüüpi, millele tähelepanu pöörata.

Plekikindlad tekstiilid

Vaibad, diivanid, autod – need on kohad, kus või millel veedame palju aega ja kui  kangas on töödeldud PFASiga, esineb inimesel sellega kokkupuute võimalus. Inimesed võivad PFASiga kokku puutuda tolmu sissehingamise, otsese kontakti ja naha kaudu imendumise teel.

Vaipade ja diivanite ostmisel ei tasu soetada plekikindlat võimalust, välja arvatud juhul, kui on olemas garanteeritud PFASi-vaba valik.

Toidupakendid ja kööginõud

PFASidega on töödeldud toidukarbid, rasvakindel paber, plastkonteinerid ja ühekordsed taldrikud ning kausid. Vältides kiirtoitu ja ühekordseid pakendeid, võib vähendada PFASidega kokkupuudet. Kui kodus toitu valmistada, tasub kasutada korduvkasutatavaid konteinereid, mis on märgistatud PFASi-vabadena.

Õueriided

PFASe on kasutatud veekindluse andmiseks õueriietele, nagu mantlid, kindad ja püksid. Kuid uuringud on näidanud, et PFAS ei püsi toodetes ja migreerub sealt aja jooksul välja. Paljud brändid, nagu Patagonia, The North Face ja Columbia, pakuvad nüüd PFASi-vabasid valikuid.

Kosmeetika

PFASe kasutatakse kosmeetikas, sealhulgas jumestuskreemides, peitekreemides, huulepliiatsites ja puhastusvahendites. Hiljutine uuring näitas, et kosmeetika võib suurendada naha kaudu kehasse tunginud PFASide hulka. Mõned brändid pakuvad PFASi-vabasid tooteid, kuid paljud suuremad brändid kasutavad endiselt PFASi.

Kõige paremini uuritud PFASid (PFOS, PFHxS ja PFOA) on nüüd maailmas keelustatud ÜRO Stockholmi konventsiooni alusel. USAs on hiljuti kehtestatud üleriigilised joogivee piirnormid, samas kui Ühendkuningriigis puuduvad seadusjärgsed piirangud.

Parim viis inimeste kokkupuute vähendamiseks oleks PFASide täielik turult kõrvaldamine, kuid see võtab aega.

Tagasi üles