Kaalulangetusravimil võib olla ootamatu mõju

PM Tervis
Copy
Diabeedi- ja kaalulangetusravimite toimeaine semaglutiid võib elavdada magusataju sel määral, et sellest küllastuse saamiseks piisab väga vähesest. Pilt on illustratiivne.
Diabeedi- ja kaalulangetusravimite toimeaine semaglutiid võib elavdada magusataju sel määral, et sellest küllastuse saamiseks piisab väga vähesest. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Semaglutiid, populaarsete diabeedi- ja rasvumisvastaste ravimite Ozempic ja Wegovy toimeaine, võib peenhäälestada ka maitsemeelt.

Sloveenia Ljubljana ülikooli meditsiinikeskuse teadlased leidsid, et semaglutiidi võtnud naistel paranes maitsetundlikkus, eriti magusa suhtes, vahendab Gizmodo. See võib olla üks põhjustest, miks see ja sarnased ravimid aitavad inimestel nii tõhusalt kaalust alla võtta, nendivad uuringu autorid.

Teadlasi köitsid loomkatsed, mis näitasid, et GLP-1, veresuhkrut ja näljatunnet kontrolli all hoidev hormoon, mängib samuti olulist rolli magusa maitse tajus. Näiteks hiirtel, kes on aretatud nii, et nad ei tooda enam GLP-1, näib olevat oluliselt vähenenud tundlikkus magususe suhtes.

Semaglutiid on loodud GLP-1 jäljendamiseks ning mõnes uuringus on leitud, et seda ravimit kasutavatel inimestel on vähenenud himu magusa ja soolase toidu järele. Selle nihke taga olevad mehhanismid ei ole olnud siiski täiesti selged, nii et teadlased soovisid näha, kas sarnane maitsetundlikkuse muutus võib esineda ka semaglutiidi saavatel inimestel.

See võib tunduda kummaline, kuid maitsetundlikkuse suurendamine võib tegelikult aidata kaalust alla võtta, vähendades soovi liiga magusate ja kõrge kilokalorsusega toitude järele. Tajudes magusust intensiivsemalt, võivad inimesed tunda rahulolu väiksemate suhkrukoguste korral, mis viib kilokalorite tarbimise vähenemiseni.

Meeskond viis läbi 16-nädalase uuringu, milles osales 30 naist, kellest pooled said ravimit ja teine ​​pool platseebot. Vabatahtlike maitsetundlikkust mõõdeti nende keelele asetatud ribadega, mis sisaldasid kõiki nelja põhimaitset (magus, soolane, hapu ja mõru). Lisaks koguti keelelt veidi rakke geenide avaldumise uurimiseks ning katsealustele tehti magnetresonantstomograafia (MRT) uuring enne ja pärast millegi magusa maitsmist, olles eelnevalt söönud ka tavalise eine.

«Käesolev uuring näitas, et semaglutiid parandas rasvunud naiste maitsetundlikkust, mis tähendab, et nelja põhimaitse erinevate kontsentratsioonide tuvastamislävi paranes,» ütles uuringut juhtinud Mojca Jensterle Sever Gizmodole.

Meeskond avastas ka, et semaglutiidi kasutavate inimeste keelerakkudes ilmnesid geenide avaldumises muutused – need olid seotud magususe tajumise ja maitsepungade uuenemisega. MRT skaneeringute abil leiti ka muutusi selles, kuidas kasutajate aju reageeris magusale. Aktiivsuse muutust täheldati piirkonnas, mis aitavad teadaolevalt integreerida erinevaid meeli ja kus on rakke, mis kannavad GLP-1 retseptoreid.

Teadlaste sõnul on tegemist kontseptsiooni tõendava uuringuga, mille eesmärk on näidata, et on veel midagi uurida, mitte nähtust lõplikult kinnitada. Kuna erinevate inimeste maitsetundlikkus võib oluliselt erineda, on ka võimalik, et GLP-1 ravimid ei mõjuta kõigi maitsepungasid ühtemoodi.

Uuringud on näidanud, et vähemalt osa rasvunud inimestest tajub magusust tavapärasest vähem intensiivselt, mis võib kaasa aidata ihale veelgi magusamate ja sageli kaloririkkamate toitude järele.

Diabeedi- ja kaalulangetusravimid võivad hiljutiste leidude kohaselt aidata rasvumist ravida mitmel viisil. Lisaks täiskõhutunde tekitamisele enne söömist võib olla magusatundlikkuse suurendamine teine oluline mõjumehhanism, ütlevad uuringu autorid.

Teadlaste sõnul pakub nende uuring mõtteainest täiendavate mehhanismide kohta, mis võivad aidata kaasa kaalu langetamisele lisaks isu maha surumisele. Nii et võib-olla on kaalulangus ka maitse küsimus.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles