AVASTUS Vitamiin aitab põrmustada vähki

PM Tervis
Copy
Kahtlase kujuga sünnimärgid tasub lasta ekspertidel üle vaadata.
Kahtlase kujuga sünnimärgid tasub lasta ekspertidel üle vaadata. Foto: Shutterstock

Melanoomi ravimisel võib osutuda tõhusaks askorbaadi (C-vitamiin) kasutamine DNA kahjustuse suurendamiseks vähirakkudes, mis viib nende surmani, väidab uue uuringu kaasautor Marcus Cooke, Florida lõunaülikooli molekulaarbioteaduste osakonna professor ja juhataja.

Multidistsiplinaarne uurimisrühm leidis, et melanoomirakkudel on rohkem DNA kahjustusi ja vähem antioksüdantseid kaitsemehhanisme võrreldes normaalsete naharakkudega, vahendab Medical Xpress. Kui melanoomirakke töödeldi vesinikperoksiidi ja C-vitamiiniga, ilmnes neis veelgi rohkem DNA kahjustusi ja esines suurem rakkude suremus. Samal ajal olid normaalsed rakud kaitstud. Lisaks näitas uuring, et C-vitamiin suurendas olemasoleva melanoomiravimi (elesclomol) tõhusust.

Cooke ütles, et C-vitamiini mõju DNA-le ja naharakkudele on uuritud juba pikka aega, mis suunas neid ka selle uuringuni.

«Me oleme uurinud antioksüdantide mõju alates 1990. aastatest ja oleme olnud lummatud C-vitamiini võimest toimida nii prooksüdandina (põhjustades DNA kahjustusi) kui ka antioksüdandina (ennetades DNA kahjustusi), samuti selle näilisest võimest aidata moduleerida DNA parandamist. See, koos meie pikaajalise huviga nahabioloogia ja päikesekiirguse vastu, mis ulatub samuti 1990. aastatesse, viis meid praeguse uuringuni,» selgitas Cooke.

«Uuringu tulemused näitavad, et melanoomirakkudel on kõrgem DNA kahjustuste tase kui keratinotsüütidel (epidermise peamine rakutüüp). Me avastasime, et need kahjustused on proportsionaalsed melaniini hulgaga melanotsüütides – mida rohkem melaniini, seda rohkem kahjustusi,» lisas ta. «See ilmneb rakkudes, mis pole isegi päikesevalgusega kokku puutunud, mis viitab, et melaniin rakkudes võib põhjustada kahjustusi melanoomirakkudes.»

Kaitsvate antioksüdantide tase oli vähirakkudes kahjustuste ulatusega pöördvõrdeline. Kõike arvesse võttes tuldi idee peale, kuidas saaks olukorda ära kasutada, et tappa selektiivselt melanoomirakke.

Cooke tunnistab, et täiendavad kliinilised uuringud ja katsed aitaksid nende tulemusi kinnitada ja nii liiguksid nad edasi askorbaadi lisamise suunas ravisse.

«Arvestades, et askorbaat on juba hästi uuritud ja teadaolevalt hästi talutav, arvan, et arstid võiksid lisada askorbaati olemasolevale ravile, et parandada olemasolevaid meetodeid, kui need toimivad DNA kahjustuste indutseerimise kaudu,» ütles ta.

Tulemused avaldati ajakirjas Free Radical Biology and Medicine.

Mis on melanoom?

Paljudel inimestel esinevad sünnimärgid on naha pindmise kihi pigmendirakkudes tekkinud healoomulised kasvajad. Melanoom on pigmendirakkudest arenev pahaloomuline kasvaja. Enamasti tekib melanoom nahas, kuid võib esineda ka siseorganites, limaskestadel või silmas. Kuigi melanoom moodustab 5–10 protsenti kõigist naha pahaloomulistest kasvajatest, on see nahakasvajatesse suremise põhjustest esikohal. Metastaaside olemasolu korral on prognoos halvem. Meestel on melanoomi rohkem kehatüvel, iseäranis seljal, naistel rohkem jalgadel, eelkõige säärtel.

Allikas: Ida-Tallinna keskhaigla

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles