Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Laialt kasutatav vahend soodustab vähiga seotud bakterite vohamist

Copy
Alkoholi sisaldavad suuloputusvahendid võivad rikkuda heade ja halbade mikroobide tasakaalu suus.
Alkoholi sisaldavad suuloputusvahendid võivad rikkuda heade ja halbade mikroobide tasakaalu suus. Foto: Shutterstock

Suu mikrobioom on bakterite kogukond, mis elab suus. See aitab seedida toitu ja hoida suu tervena. Mikrobioomi koosluse muutusi on seostatud igemehaiguste ja mõne vähivormiga.

Ajakirjas Medical Microbiology avaldatud uus uuring on jätk suurele uurimusele, mis käsitles suuloputusvedeliku kasutamist seksuaalsel teel levivate haiguste leviku vähendamiseks meeste seas, kes seksivad meestega. Teadlased tahtsid nüüd uurida, kuidas suuloputusvedelik mõjutab suumikrobioomi, vahendab Medical Xpress.

Antverpeni troopilise meditsiini instituudi teadlased leidsid, et pärast kolme kuu pikkust igapäevast alkoholi sisaldava suuloputusvedeliku kasutamist olid kaks oportunistlikku bakteriliiki, Fusobacterium nucleatum ja Streptococcus anginosus, saavutanud suus tavapärasest märkimisväärselt suurema arvukuse. Neid kahte bakterit on varem seostatud igemehaiguste, söögitoru- ja pärasoolevähiga. Samuti täheldati vähenemist bakterite rühmas, mida nimetatakse aktinobakteriteks ja mis on olulised vererõhu reguleerimisel.

Uuringu peamine autor, dr Jolein Laumen ütles, et alkoholi sisaldavad suuloputusvedelikud on laialdaselt kättesaadavad. Avalikkus võib neid kasutada iga päev halva hingeõhu või parodondiidi ennetamiseks, kuid peaks olema teadlik võimalikest mõjudest. Ideaalis peaks pikka aega kestev kasutamine toimuma tervishoiutöötajate juhendamisel.

Antverpeni troopilise meditsiini instituudi seksuaalsel teel levivate infektsioonide üksuse juht Professor Chris Kenyon märkis, et kuni pool meestest, kes seksivad meestega, kasutavad suuhügieeni jaoks suuloputusvedelikku. Uuring lisab tõendeid, et see võib tõenäoliselt avaldada negatiivset mõju nende suumikrobioomile.

Kuigi tulemused seostavad igapäevase alkoholi sisaldava suuloputusvedeliku kasutamise suumikrobioomi muutustega, on teadlased ettevaatlikud oluliste järelduste tegemisel. Teavet toitumisharjumuste ja suitsetamise kohta ei kogutud, seega ei saanud teadlased neid analüüsis arvesse võtta.

Edasistes uuringutes peaks teadlaste sõnul võtma luubi alla, kuidas tuvastatud muutused mõjutavad kliinilisi tulemusi suuremates ja esinduslikumates uuringurühmades.

Tagasi üles