Eesnäärmevähi vastu avastati uus võitlusvahend

PM Tervis
Copy
Eesnäärmevähi üks tunnustest võib olla pidev urineerimisvajadus.
Eesnäärmevähi üks tunnustest võib olla pidev urineerimisvajadus. Foto: Shutterstock

Kui eesnäärmevähk progresseerub, võivad selle siirded levida teistesse elunditesse. Sellist kasvajat on raskem ravida kui vaid eesnäärmes olevat. Rahvusvahelises uuringus, mida juhtisid Lukas Kenner ja Sabine Lagger, on nüüd tuvastatud valk, mis võib aeglustada kasvaja kasvu.

Uuringutulemused, mis avaldati ajakirjas Molecular Cancer, pakuvad võimalust uute ravimeetodite väljatöötamiseks, vahendab Medical Xpress.

Eesnäärmevähi progresseerumise komplekssed molekulaarsed protsessid pole veel täielikult välja selgitatud.

Valku nimega JUN uuritakse kui võimalikku kasvaja kasvu ajendajat.

«Paljud uuringud on näidanud, et JUNi toodetakse vähis liiga palju. Seega on loodud seos kasvaja kasvu ja kõrgete JUNi tasemete vahel,» ütleb Lukas Kenner, kes töötab Viini meditsiinilise ülikooli kliinilise laborimeditsiini instituudis.

Koostöös riiklike ja rahvusvaheliste partneritega näidati, et eesnäärmevähi puhul on olukord vastupidine. Hiiremudelit ja kliinilisi proove kasutades sai uuringus selgeks, et eesnäärmevähi progresseerumine ei kiirene, vaid aeglustub, kui JUN on kõrgemal tasemel. Täheldati, et kasvaja kasvab kiiremini, kui valk puudub.

Tõsiasi, et JUN mängib olulist rolli geenide aktiveerimises ja erinevates protsessides, nagu rakkude kasv, avastati juba 1980ndatel. «Meie uuringutes leidsime, et JUN on oluliselt seotud eesnäärmevähi regulatsiooniga, mõjutades keha immuunvastust,» ütleb Sabine Lagger Viini veterinaarmeditsiini ülikoolist.

Kui valk puudub, on teatud immuunrakkude värbamine kasvaja mikrokeskkonnas häiritud, mis viib vähi kiirenenud kasvuni. Need tulemused võivad selgitada, miks eesnäärmevähk on vähem vastuvõtlik immuunravile ja aidata mõista, kuidas taasaktiveerida kohalikud immuunvastused.

«Meie uuringud viitavad sellele, et JUNi aktiveerimine võib potentsiaalselt olla paljutõotav terapeutiline võimalus eesnäärmevähi progresseerumise aeglustamiseks,» väidavad Lagger ja Kenner. Tulemuste kinnitamiseks on vajalikud edasised uuringud.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles