Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

WHO hindab ohtu elanikkonnale: H5N2 viirus ehk linnugripp nõudis esimese inimelu

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

59-aastane Mehhiko elanik viidi 24. aprillil haiglasse palaviku, õhupuuduse, kõhulahtisuse, iivelduse ja üldise ebamugavustundega. Patsient, kes oli juba nädalaid voodihaige mitme muu haigusseisundiga, suri tüsistustesse. Pärast tema surma võetud proov osutus A-gripi (H5N2) suhtes positiivseks, kirjutab Medical Daily

«See on esimene laboratoorselt kinnitatud gripiviiruse A(H5N2) viirusega nakatumise juhtum maailmas ja esimene lindude H5 viirusnakkus Mehhikos,» teatas WHO pressiteates.

Kuigi tüvi H5N2 on Mehhikos kodulindudel varem avastatud, pole allikas, kust patsient surmava nakkuse sai, teada. 

«See on esimene laboratoorselt kinnitatud gripiviiruse A(H5N2) viirusega nakatumise juhtum maailmas ja esimene lindude H5 viirusnakkus Mehhikos,» teatas WHO pressiteates.

Mehhiko tervishoiuministeerium kinnitas, et surnud mehe puhul puuduvad tõendid linnugripi inimeselt inimesele ülekandumise kohta. Kõik patsiendiga kokku puutunud inimesed olid viiruse suhtes negatiivsed.

«Seni olemasoleva teabe kohaselt ei ole tuvastatud ühtegi selle juhtumiga seotud A(H5N2) nakatumise juhtumit inimestel. Olemasoleva teabe põhjal hindab WHO selle viiruse praegust ohtu elanikkonnale,» seisis WHO pressiteates.

Teadlased kinnitavad, et praegune Mehhikos avastatud juhtum ei ole seotud linnugripipuhanguga USA-s. Kolm USA piimafarmi töötajat on siiani nakatunud linnugripiviirusega pärast seda, kui lehmadel avastati mitmes osariigis viirus H5N1.

Kuigi käesolev juhtum ei muuda WHO soovitusi linnugripi kohta, rõhutab tervishoiuorganisatsioon ülemaailmse järelevalve tähtsust. On ülioluline «avastada ja jälgida viroloogilisi, epidemioloogilisi ja kliinilisi muutusi, mis on seotud esilekerkivate või ringlevate gripiviirustega, mis võivad mõjutada inimeste ja loomade tervist.»

WHO soovitab reisijatel riikidesse, kus esineb loomagripi puhanguid, vältida farme, otsest kokkupuudet loomadega ja pindu, mis võivad olla saastunud loomade väljaheitega. Kätehügieeni järgimine, hea toiduohutuse järgimine ning õigete toiduhügieeni tavade järgimine võivad aidata nakatumist vältida.

Märksõnad

Tagasi üles