Laialt kasutatav aine võib suurendada infarktiriski

PM Tervis
Copy
Ksülitool soodustab uue uuringu kohaselt vere hüübimist.
Ksülitool soodustab uue uuringu kohaselt vere hüübimist. Foto: Shutterstock

Clevelandi meditsiinikeskuse teadlased leidsid, et ksülitooli suured kogused on seotud suurenenud infarkti ja insuldi tekke riskiga.

Stanley Hazeni juhitud meeskond kinnitas seose suuremahulises patsientide analüüsis, eelklinilistes uuringmudelites ja kliinilises sekkumisuuringus. Uuringutulemused avaldati ajakirjas European Heart Journal.

Ksülitool on tavaline suhkruasendaja, mida kasutatakse suhkruvabades kommides, närimiskummides, küpsetistes ja suuhooldustoodetes nagu hambapasta. Viimase kümnendi jooksul on suhkruasendajate, sealhulgas suhkrualkoholide ja kunstlike magusainete kasutamine töödeldud toitudes oluliselt kasvanud, kuna neid reklaamitakse tervislike alternatiividena.

Sama uurimisrühm leidis eelmisel aastal sarnase seose erütritooli ja südame-veresoonkonnahaiguste riskide vahel. Ksülitool ei ole Ameerika Ühendriikides keto- või suhkruvabades toodetes nii levinud kui erütritool, kuid on levinud teistes riikides.

«See uuring näitab taas, kui oluline on uurida suhkrualkohole ja kunstlikke magusaineid, eriti kuna neid soovitatakse jätkuvalt rasvumise või diabeedi vastu võitlemisel,» ütles dr Hazen.

«See ei tähenda, et peaksite oma hambapasta välja viskama, kui see sisaldab ksülitooli, kuid peaksime olema teadlikud, et kõrge ksülitoolisisaldusega toodete tarbimine võib suurendada vereehüübimisega seotud terviseriske.»

Uues uuringus tuvastasid teadlased, et kõrged vereringes olevad ksülitoolitasemed olid seotud suurenenud kolmeaastase südame-veresoonkonna probleemide riskiga rohkem kui 3000 patsiendi analüüsis USA-s ja Euroopas. Kolmandik patsientidest, kellel oli kõrgeim ksülitoolisisaldus plasmas, koges tõenäolisemalt südame-veresoonkonna tõsiseid probleeme.

Leiud kinnitati eelklinilistes testides, kus ksülitool põhjustas trombotsüütide kleepumist ehk vere hüübimist ja suurendas tromboosiriski. Teadlased jälgisid ka trombotsüütide aktiivsust inimestel, kes tarbisid ksülitooliga magustatud jooki võrreldes glükoosiga magustatud joogiga, ja leidsid, et igasugune hüübimisvõime suurenes märkimisväärselt kohe pärast ksülitooli tarbimist, kuid mitte glükoosi puhul.

Autorid märkisid, et vajalikud on edasised uuringud ksülitooli pikaajalise südame-veresoonkonna ohutuse hindamiseks. Uuringul oli mitmeid piiranguid, sealhulgas see, et kliinilised vaatlusuuringud näitavad seoseid, mitte põhjuslikkust. Teadlased soovitavad rääkida oma arstiga või sertifitseeritud dieediarstiga, et saada rohkem teavet tervislike toiduvalikute kohta ja personaalseid soovitusi.

Allikas: Clevelandi meditsiinikeskus

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles