Avastati kaks uut seeneliiki, mis tekitavad ränki nahalööbeid

PM Tervis
Copy
Nakkus tekitab ringikujulisi lööbeid.
Nakkus tekitab ringikujulisi lööbeid. Foto: Shutterstock

Dermatoloogid hoiatavad kahe uue seeneliigi eest, mis võivad põhjustada väga ebameeldivat nakkust. Üks neist seentest levib seksuaalsel teel, samas kui teine on resistentne tavalistele seenevastastele ravimitele, vahendab Gizmodo.

Seeneperekond, kuhu kõnealused uued seeneliigid kuuluvad, tekitab nahale ümarakujulisi lööbeid. Seda seeninfektsiooni võib esineda mitmesugustes kehapiirkondades ja sellel on erinevaid nimesid, nagu näiteks sportlase jalg. Kuigi infektsioonid on tavaliselt kerged ja ravitavad, on viimastel aastatel dermatoloogid täheldanud Aasias, Euroopas ja nüüd ka USAs keerukamaid ja resistentsemaid juhtumeid.

Dr Avrom Caplan ja tema kolleegid New Yorgi ülikoolist ravisid meest, kel tekkisid genitaalide ümber ketendavad lööbed. DNA testimine näitas, et tegu oli uue seenega, Trichophyton mentagrophytes ITS tüüp VII (TMVII), mis võib levida seksuaalsel teel. Prantsusmaal avastati eelmisel aastal 13 TMVII juhtumit, millest enamus viitas seksuaalsele ülekandele.

Teine murettekitav seen, Trichophyton indotineae, on resistentne tavalistele seenevastastele ravimitele ja võib põhjustada tõsisemaid lööbeid üle keha. Tavalised seenevastased kreemid selle vastu ei aita ning ravi kestab sageli kaua ja võib põhjustada kõrvaltoimeid.

Praegu ei ole need seened USAs suur rahvatervise probleem, kuid vajavad teadurite sõnul rohkem uurimist.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles