Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

ULATUSLIK LIBATEADUS PALJASTUMAS Tubakafirmad tellivad kallutatud teadusuuringud – ja aina hullemaks läheb (5)

Copy
Tubakatööstus näib jätkavat kallutatud teadusuuringute toetamist.
Tubakatööstus näib jätkavat kallutatud teadusuuringute toetamist. Foto: Marek Strandberg Dall-E tehisaru abil

Tubakaettevõtted tellivad kallutatud uuringuid, millega need püüavad ilustada suitsetamisega seonduvat.
Uurimine näitab, et hoolimata mõnede püüdlustest lõigata sellised sidemed läbi täielikult, ilmuvad tubakafirmade rahastatud uuringud endiselt laialt tsiteeritud meditsiiniajakirjades, teatasid The Investigative Desk (Hollandis pailknev rahvusvaheline uurivat ajakirjanike ühendus) ja The BMJ.

Kuigi tubakatööstusel on pikk ajalugu teaduse õõnestamisel, pole enamikul juhtivatel meditsiiniajakirjadel poliitikat, mis keelaks täielikult või osaliselt tubakatööstuse rahastatud uuringud. Isegi kui kirjastajad, autorid ja ülikoolid soovivad tubakatööstusega sidemeid piirata, on neil rahastusallikate tuvastamine keeruline, sest tubakafirmad on rahastanud variorganisatsioone ja laienenud farmaatsia- ja tervisetehnoloogia valdkondadesse.

Need investeeringud hõlmavad ravimeid suitsetamisest põhjustatud või süvenenud seisundite, nagu kopsuvähk, südamehaigused ja astma, raviks.

Need sidemed raskendavad teadlaste, teadusorganisatsioonide ja ajakirjade jätkuvaid jõupingutusi tööstusest eemaldumiseks ning on viinud üleskutseteni, et ajakirjad kehtestaksid keelud mitte ainult tubakafirmade, vaid ka nende tütarettevõtete uuringutulemuste avaldamisele.

The Investigative Desk ja The BMJ otsisid PubMedi andmebaasist ja leidsid sadu seoseid suurte tubakafirmade meditsiini- ja farmaatsiatööstuse tütarettevõtete ja meditsiiniliste uuringute vahel. Nad kontrollisid ka kümne juhtiva üldmeditsiini ajakirja ja kümne muu ajakirja tubakapoliitikaid kolmes terapeutilises valdkonnas, mis on tubakasuitsetamise teemade poolt eriti tugevalt mõjutatud.

Nendest 40 ajakirjast oli ainult 8 (20%) keelanud täielikult või osaliselt tubakatööstuse rahastatud uuringud. Kümnest hingamisteede meditsiini ajakirjast oli kuuel tubakapoliitika, kuid onkoloogia valdkonnas oli see ainult ühel ja kardioloogia valdkonnas polnud ühelgi. Kümne üldmeditsiini ajakirja seas oli ainult The BMJ-l selline poliitika.

Kuid isegi ajakirjadel, millel on poliitika, võib olla keeruline seda jõustada, kui see puudutab tütarettevõtteid või tubakafirmadega seotud organisatsioone. Eelmisel aastal võttis BMJ Groupi ajakiri BMJ Open tagasi ühe artikli, kui selgus, et märgitud rahastaja saab sponsorraha Foundation for a Smoke-Free World'ilt, grupilt, mida toetab ja täielikult rahastab tubakafirma Philip Morris International (PMI).

Hollandi teadlane Wytse van den Bosch sai uurimistoetuse farmaatsiafirmalt Vectura, kui PMI 2021. aastal ettevõtte ära ostis. Sellegipoolest avaldati tema uuring Euroopa hingamisteede seltsi (European Respiratory Society ehk ERS) ajakirjas, mis väitis, et uuring ei olnud vastuolus selle poliitikaga, kuna Vectura toetus algatati 2018. aastal.

Ruth Malone, California Ülikooli sotsiaalkäitumisteaduste professor ja endine BMJ Groupi ajakirja Tobacco Controlpeatoimetaja, ütles, et institutsioonid, professionaalid ja teadusajakirjad peaksid keelduma tubakatööstusega koostööst.

«Kõik, kes mõistavad epideemia ajalugu, ulatust ja olemust ning tubakatööstuse strateegilisi jõupingutusi rahvatervise kogukonna lõhestamiseks, teavad, et selline raha tuleks tagasi lükata,» ütles ta.

Nicholas Hopkinson, Londoni Imperial College'i hingamisteede meditsiini professor, märkis, et arvestades tööstuse «pikaajalist ebaaususe ajalugu», on «väga selge», et teadlased peaksid katkestama sidemed ettevõtetega pärast nende omandamist suurte tubakafirmade poolt, vastasel juhul töötaksid nad «koos tubakatööstusega» ja aitaksid kaasa nende kasumile.

Täna uuendab BMJ ka oma 2013. aasta tubakapoliitikat. Lisaks tubakatööstuse rahastatud uuringute välistamisele välistavad BMJ ajakirjad ka tööd, kus autoritel on isiklikud finantssidemed tubakatööstusega.

«Uuendatud poliitika on üks tegevus, mida BMJ ajakirjad saavad viljeleda, et vähendada sisu avaldamist, mis vähendab suitsetamise kahjusid või takistab sellise maailma loomist, mis on vaba suitsetamise kahjudest,» selgitavad toimetajad. «Tugevama kaitsetõkke loomine tubakatööstuse ja BMJ sisu vahel annab toimetajatele võimaluse kureerida ja avaldada sisu, mis on sõltumatum ja usaldusväärsem ning aitab kaasa tervislikumale maailmale.»

Allikas: British Medical Journal ja Medicalxpress 

Tagasi üles