Laialt kasutatav unesoodustaja aitab hoida nägemist

PM Tervis
Copy
Unetus teeb nukraks. Õnneks on abi olemas!
Unetus teeb nukraks. Õnneks on abi olemas! Foto: Shutterstock

Populaarne toidulisand, mida sageli kasutatakse une soodustamiseks, võib aidata säilitada silmade tervist. Nimelt võib see aidata hoiduda vanusega seotud kollatähni kärbumisest.

Case Western Reserve ülikooli meditsiinikooli teadlased analüüsisid enam kui 200 000 inimese andmeid, vahendab New Atlas. Osal neist ei olnud varasemaid nägemishäireid ja osal oli aeglaselt progresseeruv kollatähni degeneratsioon ehk kärbumine. 121 523 patsiendi seas, kes olid 50-aastased või vanemad ja kellel polnud kollatähni degeneratsiooni esinenud, oli regulaarne melatoniini kasutamine seotud 58 protsenti väiksema riskiga sellesse haigestuda. 66 253 patsiendi seas, kellel esines varajane nägemise halvenemine, vähendas melatoniini kasutamine selle seisundi progresseerumise riski 56 protsenti.

Need tulemused, mis hõlmasid meditsiiniliste andmete analüüsi 2008.–2023. aastal, olid järjepidevad, kui patsiendid jagati veel ka erinevatesse vanuserühmadesse.

Kollatähn asub silma tagaosas ja on võrkkesta keskne osa, mis töötleb otseselt vaateväljas olevat infot. Kollatähni kärbumine on üks peamisi vanusega seotud pimeduse põhjustajaid.

Hiirtel tehtud uuring näitas 2020. aastal esimest korda, et melatoniin aitas kaitsta võrkkesta kahjustuste eest ja aeglustas kollatähni degeneratsiooni progresseerumist. 2021. aasta uuring leidis, et kollatähni kärbumisega patsientidel oli veres ja pisaravedelikus madalam melatoniini tase, samas kui teine sama aasta uuring näitas, et melatoniini lisamine aeglustas võrkkesta neurodegeneratiivse haiguse retinitis pigmentosa progresseerumist. Siiski on teadustöö veel algusjärgus.

Melatoniin on hormoon, mida toodetakse loomulikul teel ajus, eriti pimeduse saabudes, ja see aitab reguleerida une-ärkveloleku tsükleid. Enamasti nähakse seda kui looduslikku ravi unetuse ja muude unehäirete, sealhulgas ajavahest põhjustatud väsimuse korral.

Viimane uuring lisab veelgi kaalu tõenditele, et melatoniinil on positiivne mõju vanusega seotud nägemise halvenemisele, kuid teadlased rõhutavad, et nende tööl on siiski piiranguid. Paljud elustiilifaktorid, sealhulgas toitumine ja suitsetamine, on samuti seotud nägemise halvenemisega.

Lisaks sellele võivad toidulisandeid tarvitavad inimesed üldiselt olla tervise säilitamisel ennetavamad, mis vähendaks nende vanusega seotud nägemiskaotuse riski.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles