Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Menopausiga kaasnevad sümptomid on ravitavad, kuid sellest teatakse uskumatult vähe

Copy
Üks elumuutvamaid perioode on naiste jaoks perimenopaus, mis algab esimeste muutuste/sümptomite tekkimisega ning kestab kuni menopausini. See periood võib olenevalt inimesest kesta paar aastat, aga ka lausa 10–15 aastat.
Üks elumuutvamaid perioode on naiste jaoks perimenopaus, mis algab esimeste muutuste/sümptomite tekkimisega ning kestab kuni menopausini. See periood võib olenevalt inimesest kesta paar aastat, aga ka lausa 10–15 aastat. Foto: Shutterstock

Menopausi ravi võib aidata kuumahoogude ja muude sümptomite korral, kuid paljud inimesed ei ole viimastest edusammudest teadlikud, vahendab Medical Xpress

Uutviisi keskendumine menopausile ja suurem avatus sellest rääkimiseks toimub samal ajal, kui teaduslikud uuringud rõhutavad hormoonravi eeliseid menopausi sümptomite ravimisel – kaks aastakümmet pärast seda, kui see ootamatult soosingust välja langes.

Tehniliselt on menopaus ajahetk, tavaliselt algab see 12 kuud pärast viimast menstruaaltsüklit ja tähistab viljakuse lõppu ning see esineb tavaliselt vanuses 45–55. Sellele eelneb perimenopaus, üleminekufaas, mille jooksul menstruatsioon muutub, kuid võib jätkuda. Menopausi läbinud inimesed on elu lõpuni postmenopausis.

Menopaus on tingitud sellest, et keha vähendab östrogeeni ja progesterooni tootmist, kahte munasarjade toodetud hormooni. Pikas perspektiivis mõjutab östrogeeni kadu ka luutihedust, südame-veresoonkonnasüsteemi ja teisi kehaosi.

Menopaus võib tekkida ka varakult ja järsult, näiteks pärast emaka või munasarjade kirurgilist eemaldamist. Igal aastal jõuab rohkem kui kaks miljonit ameeriklast menopausi. Miljonitel inimestel on igal ajahetkel perimenopaus.

Kuigi menopausis olijate keskmine vanus on 51 aastat, on erinevusi rassilise, etnilise ja sissetulekute lõikes. Kuna eluiga pikeneb, võib pool elanikkonnast veeta ühe kolmandiku oma elust postmenopausis.

Eelkõige kogevad mustanahalised naised menopausi varem kui valged naised. Neil on sümptomid, nagu kuumahood, ägedamad ja sümptomid kestavad kauem. Kuid mustanahalised saavad nende sümptomite puhul arstiabi vähem kui valged naised.

Perimenopausis, mis algab tavaliselt pärast 40. eluaastat, lõpetab keha järk-järgult östrogeeni tootmise, mis põhjustab sageli menopausi sümptomeid. Võib olla raske teada, kas kellelgi on perimenopaus, kuna östrogeeni tase kõigub ja selle kindlakstegemiseks pole lõplikku testi. Kõige tavalisemad sümptomid on kuumahood ja öine higistamine.

Teised sümptomid on unehäired, depressioon, aju udu ja tupekuivus. Menstruatsioonid muutuvad ebaregulaarseks ja verejooks võib olla tugevam. Kõigil menopausi läbivatel inimestel ei esine sümptomeid ja nende raskusaste on erinev.

Sümptomite leevendamiseks on aastakümneid ette nähtud menopausi hormoonravi, sealhulgas ainult östrogeeni ja östrogeeni kombinatsiooni progesterooniga. Hormoone kasutati ka menopausiga seotud pikaajaliste riskide, sealhulgas südamehaiguste ja osteoporoosi raviks.

Aastaks 2000 kasutas hormoonravi ligikaudu iga neljas naine. Seejärel, 2002. aastal, raputasid meditsiinimaailma ühe uuringu esialgsed tulemused.

Need pärinesid naiste tervise algatusest, menopausi hormoonravi platseebokontrollitud uuringust, mis värbas tuhandeid naisi seda ravi analüüsima. USA valitsuse riiklike terviseinstituutide 1991. aastal käivitatud uuring on endiselt suurim naiste terviseprobleemide ennetamise uuring, mis eales läbi viidud.

2002. aastal leiti vaheanalüüsis, et menopausiaegne hormoonravi on seotud rinnavähi, südame isheemiatõve ja insuldi suurenenud riskiga. Nende tulemuste tõttu uurimine peatati.

Mõne kuuga vähenes hormoonravi kasutamine menopausi sümptomite raviks peaaegu poole võrra. Kõigi neid retseptiravimeid kasutavate naiste osakaal langes kahe aastakümne jooksul nelja protsendini ja on aeglaselt taastunud, hoolimata 2002. aasta uuringu piirangute tekkest.

Viimastel aastatel on ilmnenud keerulisem lugu menopausi hormoonravi kohta koos nende järelduste hoolika läbivaatamisega, mis viisid naiste tervisealgatuse uuringu oluliste osade varajase lõpetamiseni.

Üks mure on see, et selles uuringus osalenud naiste tüüpiline vanus oli 63 aastat, mis tähendab, et nad olid vanuses, kus oli möödas palju aastaid menopausi algusest.

Teine põhjus oli see, et uuring keskendus hormoonide rollile krooniliste haiguste ennetamisel, mitte menopausi sümptomite leevendamisele. Kolmandaks, see hindas ainult ühte hormonaalse ravi vormi.

Paljud arstid määravad tänapäeval sagedamini menopausi sümptomite leevendamiseks hormonaalset ravi, eriti naistele, kes on alla 60-aastased (alates ravi algusest) ja kellel olid viimased menstruatsioonid eelneva kümnendi jooksul. Hormoonravi võib väljastada tablettide, nahaplaastrite, geelide või vaginaalsete ravimküünaldena.

Tabletid pakuvad suukaudse manustamise mugavust, samas kui nahaplaastrid tagavad hormoonide pideva vabanemise läbi naha. Geelid võimaldavad hõlpsat pealekandmist ja imendumist läbi naha, pakkudes annustamisel paindlikkust. Vaginaalsed ravimküünlad on suunatud otsesemalt paiksetele sümptomitele, nagu kuivus ja ebamugavustunne.

Siiski on haigusi põdevaid patsiente, kelle jaoks hormonaalne ravi on riskantsem kui teiste jaoks, ja seda tuleks vältida, sealhulgas on ka neid, kellel on anamneesis rinnavähk, muud östrogeenitundlikud vähid ja südame isheemiatõbi.

Praegu on väljatöötamisel uued mittehormonaalsed kuumahoogude ravimeetodid. 2023. aastal kiitis toidu- ja ravimiamet heaks fezolinetandi, mida müüakse nimega Veozah. See on esimene ravim, mis on loodud spetsiaalselt kuumahoogude ja öise higistamise raviks. Varsti võib turule tulla ka teine ​​uus ravim.

Antidepressante, epilepsiaravimeid ja muid mittehormonaalseid ravimeid määratakse ka teatud menopausi sümptomite raviks ettekirjutuseta.

Kahjuks ei ole paljud patsiendid ja isegi tervishoiuteenuse osutajad täielikult teadlikud viimastest tõenditest menopausi sümptomite tõhusa ravi kohta.

Menopausi hormoonravi kasutamise määr on rassi ja rahvuse lõikes erinev: kõrgeim on see valgenahalistel naistel, madalaim aga mustanahalistel ja hispaanlastest naistel. Kõik uuringud näitavad, et sümptomeid ei tohiks ignoreerida ja individuaalne ravi on võtmetähtsusega. Arvestades uut avatust menopausi üle arutamiseks ja sellega tegelemiseks, samuti potentsiaalset teadusuuringute rahastamist ja uusi ravimeetodeid, oleme muutumas optimistlikumaks, et see vältimatu eluetapp võib lõpuks pälvida väärilise tähelepanu.

Märksõnad

Tagasi üles