Maksahaigusele võivad viidata need 10 sümptomit

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Maks on üks keha suurimaid ja elutähtsamaid organeid, mis täidab sadu olulisi funktsioone, sealhulgas verest jääkainete eemaldamine, ravimite, alkoholi ja toidu kemikaalide filtreerimine ning toitainete säilitamine.

Maksavalu võib olla raske täpselt kindlaks teha, kuna maksas ei ole valu retseptoreid. Kuid kui teil on maksavalu, võite tunda valu kõhus või selja piirkonnas. Kui maks muutub põletikuliseks, vigastub või mõjutab maksahaigust, surub see ümbritsevale kaitsvale koele (tuntud kui Glissoni kapsel). See kude on täis valutundlikke närve, mis annavad teie ajule märku, et maksaga võib midagi valesti olla.

Maks asub kõhu paremas ülanurgas, alumiste ribide taha ja diafragma alla. Sageli tunnete maksavalu kõhu paremas ülanurgas, rinnakorvi lähedal. Mõnikord põhjustavad maksaprobleemid valu teistes kehapiirkondades, näiteks õlgades, seljas ja kõhus.

See, kuidas maksavalu väljendub, võib sõltuvalt põhjusest inimestel erineda. Kuid enamikul inimestel tekib sageli üks või mitu järgmistest sümptomitest:

  • tuikavad või püsivad valud ülakõhus;
  • täiskõhutunne või puhitus;
  • teravad, torkivad valud, mis tulevad ja lähevad;
  • hellus ülakõhu puudutamisel. 

Kui maksavalu on tingitud maksahaigusest, võivad teil tekkida muud valuga kaasnevad sümptomid. Maksahaiguse sümptomiteks võivad olla:

  1. väsimus,
  2. naha ja silmade kollasus (tuntud kui kollatõbi),
  3. sügelev nahk,
  4. tume uriin,
  5. kuiv suu,
  6. kõhulahtisus,
  7. iiveldus,
  8. söögiisu kaotus,
  9. tahtmatu kaalulangus,
  10. lihaskrambid.

Selliste sümptomite ilmnemisel peaksite pöörduma esimesel võimalusel perearsti poole, kirjutab Health

Märksõnad

Tagasi üles