Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kuidas reisida lähedasega, kellel on dementsus? (2)

Copy
Hästi planeeritud reis tähendab vähem stressi.
Hästi planeeritud reis tähendab vähem stressi. Foto: Shutterstock

Ameerika Alzheimeri fond (AFA) jagab näpunäiteid, kuidas reisida lähedasega, kellel on dementsus.

Reisimine võib olla lõbus viis suvehooaja alustamiseks ka dementsusega inimestele, kui hooldajad teevad vajalikud ettevalmistused ja kohandused, ütles Jennifer Reeder, AFA haridus- ja sotsiaalteenuste direktor.

«Ükskõik, kas reisite auto või ühistranspordiga, on mõned sammud, mida hooldajad saavad järgida, et muuta reisimine mugavamaks, vähem stressirohkeks ja nauditavamaks nii oma lähedastele kui ka endale,» lisas Reeder.

Mõned neist sammudest hõlmavad:

Kontrollige, kas reisimine on üldse soovitatav. Inimesed, kellel on varajases staadiumis dementsus, võivad veel reisimist nautida, kuid hilisemas staadiumis võib kogemus muutuda liiga koormavaks. Konsulteerige arstiga, et veenduda, kas planeeritud reis ja vahemaa on paslikud.

Planeerige vastavalt inimese võimetele ja rutiinile. Väikesed või tundmatud muutused võivad dementsusega inimese jaoks olla väga stressirohked. Valige reisiviis ja ajakava, mis põhjustab kõige vähem ärevust ja stressi, võttes arvesse inimese võimeid ja vajadusi. Näiteks võivad nad reisida meelsamini kindlal kellaajal või söövad tavaliselt kindlal ajal.

Ärge kavaga üle pingutage. Ülestimulatsioon võib põhjustada dementsuse korral segadust, rahutust või ärevust. Planeerige aega, et inimene saaks puhata ja taastuda. Keskenduge kvaliteetajale koos, selle asemel, et püüda võimalikult palju vaatamisväärsusi külastada.

Pakkige targalt. Võtke kaasa suupisted, vesi, lõbusad aja veetmise vahendid nagu mõistatused–mängud ja mugavad esemed nagu tekk või lemmikkampsun. Ärge unustage lisakomplekti mugavaid riideid juhuks, kui reisite kuskile, kus on soojem või külmem. Võtke kaasa olulised tervisedokumendid, ravimite nimekiri ja arsti kontaktandmed.

Planeerige pausid. Regulaarsete pauside tegemine autoreisidel toidu, tualetikülastuste ja puhkamise jaoks võib aidata inimesel reisi rohkem nautida.

Rääkige turvaprotseduuridest. Kontrollige eelnevalt lennujaama või rongijaama turvakontrolli protseduure ja teavitage dementsusega inimest, mida oodata. See võib vähendada nende ärevust.

Teavitage lennufirmat. Teatage oma lennufirmale, et reisite mäluhäirega inimesega. Andke neile teada ohutusprobleemidest või oma lähedase erivajadustest.

Allikas: Medical Xpress

Tagasi üles