Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Need tervislikuks peetud toidud tõstavad tegelikult südamehaiguste tekkimise ohtu (1)

Copy
Tervislikuna reklaamitavad toidud ei pruugi seda olla.
Tervislikuna reklaamitavad toidud ei pruugi seda olla. Foto: Shutterstock

Taimepõhiste ultratöödeldud toiduainete tervisemõjude uus analüüs näitas, et need võivad suurendada südame-veresoonkonnahaiguste riski võrreldes vähem töödeldud taimse toiduga.

São Paulo ülikooli ja Imperial College Londoni juhitud uuringus, mis avaldati mainekas ajakirjas The Lancet, kasutati üle 118 000 inimese andmeid. Kuigi taimne toit seostub muidu väiksema haiguste tekke riskiga, leiti, et ultratöödeldud taimne toit on seotud halvema tervisega.

Paljud taimetoidud, sealhulgas lihavabad alternatiivid, võivad olla ultratöödeldud, hoolimata sellest, et neid turustatakse tervislikena.

Ultratöödeldud toidud sisaldavad tavaliselt rohkem soola, rasva, suhkrut ja kunstlikke lisaaineid. Varasemad uuringud on seostanud ultratöödeldud toiduained rasvumise, 2. tüüpi diabeedi, südame-veresoonkonnahaiguste ja vähiga.

Uues uuringus leiti, et ultratöödeldud taimse toidu tarbimine suurendab südame-veresoonkonnahaiguste riski seitsme protsendi võrreldes töötlemata taimetoiduga. Samuti leiti, et kõik ultratöödeldud toidud (nii loomset kui taimset päritolu) suurendavad südame-veresoonkonnahaiguste ja nendest põhjustatud surmariski.

Teadlaste sõnul näitavad tulemused, et ultratöödeldud taimetoidud, kuigi neid turustatakse tervislikena, võivad olla seotud halvemate tervisenäitajatega. Nad soovitavad ajakohastada toitumisjuhiseid, et vähendada ultratöödeldud toiduainete tarbimist ja edendada tööstuslikult töötlemata taimse toidu tarbimist.

Imperial College Londoni rahvatervise kooli teadlane dr Eszter Vamos ütles, et värsked taimetoidud, nagu puu- ja köögiviljad, täisteratooted ja kaunviljad, on tuntud oma kasu poolest tervisele. Ultratöödeldud toidul, kuigi sageli reklaamitakse neid tervislikena, ei ole tervisele kaitsvat mõju ja see on seotud halvemate tervisenäitajatega.

Tagasi üles