Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Stroomi suplusveest avastati haigustekitaja, ujumine pole ajutiselt soovitatav

Copy
Stroomi rand
Stroomi rand Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Tallinnas Stroomi rannast võetud suplusvee proovi tulemused näitavad, et seal on suurenenud soole enterokokkide sisaldus. Kordusanalüüsides tuvastati ka kõrgenenud Escherichia coli sisaldus, edastab Terviseameti Facebooki lehekülg. 

Veekvaliteedi paranemist kinnitavate analüüsitulemuste saabumiseni ei ole soovitatav seal ujuda ning rannas lehvib lilla lipp.

Terviseamet soovitab Stroomi rannas suplemist ajutiselt vältida, sest mõned avastatud bakterite vormidest võivad kaasa tuua seedetrakti haiguse. Haigestumisrisk on suuresti individuaalne, sõltudes nii haigustekitajate hulgast vees, kokkupuute kestusest, supleja tundlikkusest kui tema immuunsüsteemi tugevusest.

Eelkõige tasub ettevaatlik olla lastel, vanemaealistel ja nõrga immuunsüsteemiga inimestel.

Suplusvee analüüside tulemused avalikustatakse vee terviseohutuse infosüsteemi avalikus andmebaasis: http://vtiav.sm.ee

Rannas lehvivate lippude värvide selgitused leiab rannavalve lehelt: https://www.g4s.ee/rannad/stroomi-rand/

Suplusveest võetavates proovides jälgitakse kahe indikaatorbakteri Escherichia coli ja soole enterokokkide hulka. Need on tavalised ja levinud bakterid, kes elavad inimeste ja soojavereliste loomade soolestikus. Nende hulgas võib aga olla mikroorganisme, mis võivad põhjustada näiteks seedetrakti haigusi. Kuivõrd nad võivad elada lühikest aega ka väliskeskkonnas, on nad head indikaatororganismid võimaliku hiljutise fekaalse reostatuse määratlemisel.

Märksõnad

Tagasi üles