Eesnäärmevähi tuvastamiseks on olemas uus täpne vahend

PM Tervis
Copy
Eesnäärmevähi üks tunnustest võib olla pidev urineerimisvajadus.
Eesnäärmevähi üks tunnustest võib olla pidev urineerimisvajadus. Foto: Shutterstock

Polügeense riskiskoori test näitas Ühendkuningriigis läbi viidud suures uuringus eesnäärmevähi avastamisel paremaid tulemusi kui tavapärane verest tehtav PSA test, näidates olulist kasu eesnäärmevähi sõeluuringuks.

Ühendkuningriigis läbi viidud BARCODE1 uuring arvutas meeste eesnäärmevähi riski süljest eraldatud DNA analüüsi põhjal – seda nimetatakse polügeenseks riskiskooriks (PRS). Kõrgeima riskiskooriga meeste puhul leiti uuringus, et see on parem vahend eesnäärmevähi sõeluuringuks kui senine vereanalüüs, mis mõõdab eesnäärme spetsiifilise antigeeni (PSA) nimelise valgu taset.

Praegust PSA testi kasutatakse meeste tuvastamiseks, kellel on vanuse või etnilise päritolu tõttu suurem risk eesnäärmevähi tekkeks, ja meestel, kellel esinevad sümptomid. Kõrge PSA tulemusega mehed saadetakse vähi tuvastamiseks täiendavatele uuringutele. PSA-test näitab aga ekslikku eesnäärmevähi kahtlust kolmel korral neljast ja tuvastab vähkkasvajaid, mis kasvavad nii aeglaselt, et ei ole tõenäoliselt kunagi eluohtlikud – see tähendab, et mehed võivad läbida tarbetuid edasisi uuringuid, invasiivseid biopsiaid ja ravi.

Londoni vähiuuringute instituudi ja The Royal Marsden NHS Foundation Trusti teadlased katsetasid aga testi, mis analüüsib korraga paljusid eesnäärmevähiga seotud geneetilisi variante ehk polügeenset riskiskoori. Antud juhul kasutati arvutamiseks 130 eesnäärmevähiga seotud geneetilist variatsiooni.

Suurema geneetilise riskiga meeste puhul eksis test vähem eesnäärmevähiga meeste leidmisel kui tavapärane PSA-test, samuti tuvastas see vähihaigeid mehi, kel kasvajat ainuüksi PSA-testi korral poleks leitud. Test tuvastas ka täpsemalt mehi, kellel oli eesnäärmevähk, mis jäi magnetresonantsuuringul (MRT) leidmata.

Teadlased tutvustasid uuringu tulemusi Ameerika kliinilise onkoloogia ühingu (ASCO) aastakoosolekul Chicagos. Uuringus arvutati PRS 6142 Euroopa mehel vanuses 55-69 ehk vanuses, mil eesnäärmevähi risk suureneb. Uuringusse kaasati mehed perearsti vastuvõtul. Täiendavale sõeluuringule kutsuti 10 protsenti meestest, kel oli kõrgeim riskiskoor, ja kellel on paljud neist variantidest päritud ja kõige suurem risk haigestuda eesnäärmevähki.

Pärast MRT-uuringut ja eesnäärme biopsiat diagnoositi 486-st kõrge PRS-iga mehest 187-l (40 %) eesnäärmevähk. See on suurem täpsus võrreldes PSA testiga, kus vaid 25 protsendil kõrgenenud PSA tasemega meestest on eesnäärmevähk. Mis on eriti oluline – nendest 187 mehest 147-l (77,8 %) oli PSA tase alla 3,0 ug/l, mida peetakse normaalseks ja mis tavaliselt viitab sellele, et edasist sõeluuringut pole vaja.

Seega näitab uuring, et PRS test on oluline lisavahend eesnäärmevähi varaseks avastamiseks, et leida kõrgenenud geneetilise riskiga mehed, kel tuleks täiendavad eesnäärme uuringud läbi viia ka normaalse PSA testi korral.

Varasemad uuringud on näidanud ka, et PSA vereanalüüs tuvastab palju mehi, kellel on vähid, mis ei tekita aga muret ega vaja ravi. PRS test aga tuvastas võrreldes PSA testiga suurema osa agressiivsetest vähkidest – mis kasvavad kiiresti ja tõenäoliselt levivad. Uuringu kohaselt oli 187 tuvastatud vähist 55,1 protsendil agressiivsed vähid, võrreldes 35,5 protsendiga, mis tuvastati PSA testiga. Kõrge geneetilise riskiga meeste puhul oli PRS-test ka täpsem kui MRT-uuring, kuna 119 mehel (63,6 %) oli biopsiaga kinnitatud eesnäärmevähk, mida MRT ei tuvastanud.

Professor Ros Eeles, Londoni vähiuuringute instituudi onkogeneetika professor ja Royal Marsden NHS Foundation Trusti kliinilise onkoloogia ja vähigeneetika konsultant, ütles: «Selle testiga võib olla võimalik eesnäärmevähi kulgu muuta. Oleme näidanud, et test, mille abil tuvastatakse nende geneetilise struktuuri tõttu suurema riskiga mehed, on tõhus vahend vähi varajaseks tabamiseks. Tuginedes aastakümnete pikkusele eesnäärmevähi geneetiliste markerite uurimisele, näitab meie uuring, et teooria töötab ka praktikas – suudame tuvastada agressiivse vähi riskiga mehi, kes vajavad täiendavaid teste, ja säästa väiksema riskiga mehi ebavajalikust ravist.»

Teadustöö ilmus ajakirjas Journal of Clinical Oncology.

Eestis on eesnäärmevähi PRS test toodud kasutusele Antegenesi meditsiinilabori poolt ja on meestele kättesaadav nii kodutestina veebi vahendusel kui ka juhtivate erakliinikute kaudu.

Märksõnad

Tagasi üles