​Röstsaia eest maksti 28 000 dollarit – mis selle nii väärtuslikuks tegi?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne. Kas näed röstsaial mõnd kujutist?
Pilt on illustratiivne. Kas näed röstsaial mõnd kujutist? Foto: Shutterstock

Nähtus, mida tuntakse kui «näo pareidoolia», kirjeldab illusiooni, kus inimesed näevad nägusid triviaalsetes asjades — näiteks kuu peal meest, Jeesust röstsaial või Neitsi Maarja kujutist kümne aasta vanusel röstitud juustuvõileival, mis müüdi oksjonil 28 000 USA dollari (26 193 euro) eest.

Professor Ottmar Lipp, kes töötab Queenslandi tehnikaülikooli psühholoogia ja nõustamise koolis, ütles, et inimese aju on loodud nägusid tuvastama. «Nad pakuvad palju teavet inimeste kohta, kellega me suhtleme, ja sotsiaalsete olenditena on meil oluline seda teavet ära tunda ja oma käitumist kohandada.»

«Reageerimine vihjetele, nagu inimese vanus, sugu ja etniline kuuluvus, aga ka nende hetkeemotsioonidele näoilmete kaudu võib suurendada positiivsete tulemuste tõenäosust ja vähendada ohtu.»

Üks näide, kus meel kasutab otseteed maailma mõistmiseks, on nn rõõmsate nägude eelis. 

«See viitab tähelepanekule, et me suudame kiiremini ja täpsemalt tuvastada rõõmu kui negatiivseid emotsioone, nagu viha või kurbust,» ütles professor Lipp.

Kuid tuvastamine on ka mõjutatud muust teabest, mis meil inimese kohta on — nii sellest, mida me näeme, kui ka sellest, mida me oleme nende kohta õppinud.

«Rõõmsate nägude eelis on suurem naiste kui meeste nägude puhul, suurem noorte kui vanade nägude puhul, suurem oma grupi kui võõra grupi nägude puhul (kuidas iganes grupp ka määratletud on), ja suurem inimeste puhul, keda me peame atraktiivseks või keda usume olevat meeldivad inimesed.»

Uurimus, mis avaldati ajakirjas Emotion, testis, kas see rõõmsate nägude eelis on ainulaadne inimnägudele või ilmneb ka näo pareidoolia näidete puhul.

Peaaegu 100 osalejale näidati arvukaid näo pareidoolia näiteid ning mõõdeti kiirust ja täpsust, millega nad tajusid väljendeid rõõmsate või vihastena.

«Leidsime selge rõõmsate nägude eelise illusoorsete nägude puhul, mida hinnati naiselikumateks,» ütles professor Lipp.

«Aga leidsime ka selge vihaste nägude eelise illusoorsete nägude puhul, mida hinnati mehelikumateks. Selle erapoolikuse selgitamiseks on pakutud mitmeid põhjendusi, kuid kõige laiemalt levinud on see, et näeme rõõmu kiiremini nägudel, mida hindame suhteliselt positiivsemaks.

«Naisnägusid hinnatakse üldiselt positiivsemateks kui mehenägusid, seega näeme rõõmu kiiremini naisenägudel, kui need esitatakse meeste nägude seas. Näeme rõõmu kiiremini kui viha mehenägudel, kui esitame neid üksikult ilma naisenägudeta või nägude seas, mis on suhteliselt negatiivsemad nagu võõrgrupi näod.»

Kokkuvõttes viitavad need leiud professor Lippi sõnul, et illusoorsete nägude puhul antakse samasuguseid hinnanguid nagu inimnägude puhul.

«Me oleme väga altid nägema nägusid. Kõik, mis meenutab nägu, käivitab samad sotsiaal-kognitiivsed töötlusmehhanismid nagu päris näod — isegi kõrbenud tüki röstsaia puhul,» ütles ta.

«See teadmine võib aidata vähendada erapoolikust ja soodustada positiivset ja produktiivset suhtlemist.»

Allikas: Medicalxpress 

Märksõnad

Tagasi üles