Nii saab vanemas eas kukkumisriski vältida

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

USA-s kukub igal aastal iga neljas vanem täiskasvanu, mis tekitab neile vigastuste, luumurdude ja isegi surma ohtu, kirjutab Medical Xpress

Kukkumised on kasvav rahvatervise probleem, kuna riigi elanikkonnast saab rekordarv inimesi 65-aastaseks – nii praegu kui ka tulevikus. See on kahjuks vananeva elanikkonna tulemus. Kuid nii tavalised kui ka kukkumised pole, pole need päris vältimatud.

«Mida rohkem tööd teeme, seda rohkem mõistame, et tervislik vananemine ei pea hõlmama kukkumist,» ütles Duke'i ülikooli meditsiinikoolis kukkumisi uuriv Cara McDermott.

Siin on mõned soovitused, kuidas vähendada kukkumisohtu.

  • Kukkumiskindel kodu

Kaaluge väikeste ja liikuvate vaipade eemaldamist, võtke hämarat valgustust vähemaks ning ärge pange potte ja panne raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse.

Seejärel püüdke pakkuda täiendavat stabiilsust kohtades, kus on lihtsam tasakaalu kaotada. Paigaldage trepi mõlemale poole piirded, vannituppa haarats ja puit- või plaatpõrandatele libisemiskindlad ribad.

Samuti on oluline hoida oma kodu puhas: ärge jätke esemeid põrandale ja koristage põrandale kukkunud vedelikud ja muu sodi enne, kui need kuivavad ja nendega on raskem toime tulla.

Kaaluge jalutuskäru või kepi kasutamist, et hoida end stabiilsena, kuid veenduge, et see vastaks teie pikkusele.

  • Harjutus jõu ja tasakaalu loomiseks

Pöörduge tagasi põhitõdede juurde Newtoni esimese seadusega: liikuv keha jääb liikuma. See tähendab, et aktiivsena püsimine võib aidata vältida tulevasi probleeme – isegi kui olete varem kukkunud ja olete mures, et see võib korduda.

Paljud harjutused võivad aidata kukkumist vältida isegi siis, kui olete piiratud liikumisvõimega. Mõneks selliseks harjutuseks on tooljooga, tai chi ja kõndimine.

«See ei tähenda, et peate minema välja ja hakkama maratone jooksma või midagi sellist, keha vajab lihtsalt funktsionaalseid harjutusi,» ütles McDermott.

Muutke treenimine lõbusaks ja sotsiaalseks, tehes seda koos teistega või lastelastega mängides. Samuti teadke oma piire ja tehke seda, mida arst ütleb, et see on teie jaoks õige.

  • Ravimid võivad riski suurendada

Paljudel ravimitel võivad olla kõrvaltoimed, nagu peapööritus, unisus või muud kõrvalmõjud, mis kahjustavad teie tasakaalu.

McDermott ütles, et vanemad täiskasvanud peaksid rääkima oma esmatasandi arstiga kõigist kasutatavatest ravimitest ja nende kombinatsioonist. Esmatasandi arst või apteeker näeb tervikpilti ja aitab leida alternatiivseid ravimeid, mis ei vii teid tasakaalust välja.

Kuid ta lisas: «Ma ei soovitaks kunagi, mitte kunagi, et keegi lõpetaks ravimi võtmise ilma arstiga eelnevalt rääkimata.»

  • Muud soovitused

Muutused kuulmises, nägemises ja muudes meeltes on vananedes tavalised ja võivad kukkumisele kaasa aidata. Laske oma kuulmist ja nägemist regulaarselt kontrollida.

Ka luude tervis on oluline. Mayo kliiniku hinnangul on 10 miljonil ameeriklasel osteoporoos, mis nõrgestab luid ja muudab tõenäolisemaks kukkudes midagi murda.

D-vitamiini ja kaltsiumi võtmine võib aidata parandada luude tervist ning vajadusel saab arst testida teie luutihedust ja soovitada ravi.

Tagasi üles