Jaapani teadlaste sõnul on nad leidnud lihtsa nipi elu pikendamiseks

PM Tervis
Copy
Kala tarbimine toetab tervist.
Kala tarbimine toetab tervist. Foto: Shutterstock

Jaapani teadlaste uues uuringus on leitud tõendeid, et väikeste kalade söömine on seotud vähenenud surmariskiga Jaapani naiste seas.

Nagoya ülikooli teadlaste uuring toob esile väikeste kalade potentsiaali eluea pikendamisel. Uuring avaldati ajakirjas Public Health Nutrition.

Jaapani inimesed söövad tavaliselt tervelt väikesi kalu, nagu meritint ja kuivatatud sardiinid, sealhulgas nende pea, luud ja organid, mis on rikkad mikroelementide, näiteks kaltsiumi ja A-vitamiini poolest.

Uuringus osales 80 802 inimest (34 555 meest ja 46 247 naist) vanuses 35–69 aastat. Osalejate väikeste kalade tarbimise sagedust hinnati toitumissageduse küsimustiku abil. Neid jälgiti keskmiselt üheksa aastat. Jälgimisperioodil registreeriti 2482 surmajuhtumit, millest ligikaudu 60 protsenti (1495 surmajuhtumit) olid seotud vähiga.

Uuringu üks olulisemaid tulemusi oli märkimisväärne üldise suremuse, sealhulgas vähi tõttu, vähenemine naiste seas, kes söövad sageli väikesi kalu.

Pärast surmariski mõjutavate tegurite arvestamist, nagu vanus, suitsetamine ja alkoholi tarbimine, kehamassiindeks ning erinevate toitainete tarbimine, leidsid teadlased, et sageli väikesi kalu söönud naised surid vähem tõenäoliselt mis tahes põhjusel. Need tulemused viitavad, et väikeste kalade sage söömine võiks olla lihtne ja tõhus viis pikendada naiste elupäevi.

Meeste puhul näitasid tulemused sarnast trendi, kuid statistiliselt olulisi seoseid ei leitud. Teadlased oletavad, et see võib olla tingitud osalejate vähesest arvust või teistest mõõtmata teguritest, näiteks väikeste kalade portsjoni suurusest.

Märksõnad

Tagasi üles