Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Õllekümblus – loe, mis see USAs populaarsust koguv nauding maksab

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kuigi «õllespaa» võib kõlada nagu kuumaveevannis korraldatud pidu, on see tegelikult suhteliselt uus tervisetrend, mille juured ulatuvad 1980. aastate Tšehhi vabariiki. Tegemist on spaaga ja hõlmab vanni võtmist, mis võib olla täidetud õllega või selle elementidega – eriti aromaatsete humalate, pärmi ja odraleotisega. Kuigi teaduslikud uuringud on selles valdkonnas vähesed, väidetakse, et praktikal on mitmesuguseid tervisele kasulikke omadusi, alates naha koorimisest kuni põletiku ja muude nahahaiguste leevendamiseni.

USA-s on traditsiooniline «Euroopa vannimaja» stiil rafineeritud, nii et see sarnaneb asutusega, kus tavaliselt õlut ei ole, ega ole ka kliente, kes seda joovad. Kujutage ette selliseid privaatseid tube, käsitööna valminud puidust vannide, rahustava valgustuse ja -muusikaga.

Esimene USA õllespaa avati tegelikult 2016. aastal Oregoni osariigis Sistersis, mis tagantjärele võib tunduda olevat oma ajast paar aastat ees, kuna see on nüüdseks suletud. Kuid nagu mullitavaid, vahuseid föönikseid, on uusi hooldusasutusi tekkinud üle kogu riigi, sealhulgas My Beer Spa Orlandos, Piva Beer Spa Chicagos, Oakwell Beer Spa Denveris ja õllekraanidega baarileti ja spaa kombinatsioon Bierbath Sykesville'is, Marylandis.

Kuigi nimi sisaldab teatud uudsust, ei ole õllevannides enamasti joodav õlu; need on tavaliselt erinevad humalate, pärmi ja linnase segud ilma alkoholita (enamik pakub siiski mingisuguseid teemakohaseid jooke, mida leotamise ajal nautida).

Mis puutub tervise parandamisse, siis need ei tekita tervisespaade maailmas revolutsiooni, nii et igasuguseid imepäraseid ravitoimeid õlle abil tuleks võtta reservatsioonidega. Kuid õllespaa pooldajad väidavad, et humalate, odra ja õllepärmi ekstraktid sisaldavad polüfenoole, millel on antioksüdantsed omadused naha tervise jaoks, odra kasvufaktori valk võib parandada naha välimust (ja selle kohta on olemas teatud uuringud) ning segus sisalduvad vitamiinid aitavad niisutada nahka ja hooldada juukseid.

Üks asi, mida võib siiski garanteerida, on lõõgastustegur. On näidatud, et humalatel on kerge rahustav toime, mis soodustab und. Kuigi te neid loomulikult ei sööks, on nende aroomil lõõgastavad omadused.

Õllespa kogemusega kaasnevad sageli lõõgastavad päevavoodid (chill-out day beds), kuid need on hoopis heinavoodid (hay beds) – jah, sõna otseses mõttes heinast. Kui olete kunagi heinaga kokku puutunud, teate, et see ei ole materjal, mis meenutaks «õndsat lõõgastavat madratsit», kuid me ei kritiseeri enne, kui oleme proovinud.

Valitsuse andmed aastast 2021 näitavad, et ameeriklased joovad aastas umbes 24,6 miljardit liitrit õlut. Kuigi alkoholi tarbimine üldiselt on langustrendis, on see endiselt kõige populaarsem alkohoolne jook (vein oli teisel kohal — 3,5 miljardit liitrit aastas).

Kuigi tunniajaline leotamine võib teile maksma minna veidi rohkem kui kuuspakk õlut – enamik ühekohalisi pakette algab umbes 100 dollarist – on õllespaasse minekul tervisega seotud eelised võrreldes traditsioonilisema nautimisviisiga.

Allikas: New Atlas 

Märksõnad

Tagasi üles