Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

AVASTUS Kaalu aitab kaotada lihtne moodus

Copy
Valgurikas toit võib aidata kehakaalu kontrollida.
Valgurikas toit võib aidata kehakaalu kontrollida. Foto: Shutterstock

Soole mikrobioomi koostist peetakse tervise ja tõhusa kaalujälgimise jaoks oluliseks. Uus hiirtel tehtud uuring viitab sellele, et valgurohked toidud võivad mõjutada soolebaktereid ja nende ainevahetusprodukte, potentsiaalselt mõjutades ka kehakaalu, vahendab Medical News Today.

Kuigi teemat on vaja veel täiendavalt uurida, viitavad senised tulemused sellele, et isikupärastatud dieedid, mis põhinevad inimese soole mikrobioomi koostisel, võiksid tulevikus anda häid tulemusi tervise hoidmisel.

Soole mikrobioom on keeruline mikroorganismide kogukond seedesüsteemis, mis mõjutab peaaegu kõiki tervise aspekte, alates seedimisest ja immuunsusest kuni ainevahetusprotsesside ja kehakaaluni. Kuna toitumine mängib olulist rolli soole mikroorganismide koostise ja mitmekesisuse kujundamisel, on üha tähtsam mõista, kuidas toiduvalikud mõjutavad meie soole ökosüsteemi.

Illinoisi Ülikooli teadlaste uues uuringus leiti, et süsivesikuterikka toidu asendamine erinevate valgurohkete toitudega tõi hiirtel kaasa märkimisväärse kaalulanguse, keha rasvaprotsendi vähenemise ja kiired muutused soole mikrobioomi koostises.

Leiud toetavad ideed, et valgurohkeid toite võiks kasutada kehakaalu kontrollimiseks.

Uuringu kokkuvõte esitati Ameerika mikrobioloogia ühingu aastakoosolekul.

Uuring käsitles ka seda, kuidas valkude fermentatsioon soolebakterite poolt jämesooles võib toota nii kasulikke ainevahetusprodukte, nagu lühikese ahelaga rasvhapped, kui ka kahjulikke, nagu ammoniaak ja sulfiidid, mis on seotud seedetrakti häiretega.

Tagasi üles