Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Ohtlikust südamehaigusest võib märku anda ninaga seotud muutus (1)

Copy
Mees ja kiisu
Mees ja kiisu Foto: Shutterstock

Umbes 64 miljonil inimesel üle maailma on uuringute kohaselt südamepuudulikkus. Michigani osariigi ülikooli teadlased tuvastasid, et haistmismeele kadumine võib aidata prognoosida südamepuudulikkusse haigestumise riski, vahendab Medical News Today.

Kuigi haistmismeele kadu ei ole seotud teiste südamehaiguste ega insuldiriskiga, võib see siiski olla oluline näitaja südamepuudulikkuse tekke prognoosimisel.

Haistmismeele halvenemine süveneb vanusega ja mõjutab umbes veerandit vanematest täiskasvanutest, kuigi vaid kolmandik neist on sellest teadlikud. Varasemad uuringud on näidanud, et haistmismeele kadu on üks olulisi varajasi märke dementsuse ja Parkinsoni tõve tekkest. Lisaks võib haistmismeele kadu olla seotud üldise tervise, sealhulgas kopsupõletiku, funktsionaalse võimekuse languse ja haprusega.

Uues uuringus leidsid teadlased, et haistmismeele kao korral on inimestel umbes 30 protsenti suurem risk haigestuda südamepuudulikkusse võrreldes nendega, kelle haistmismeel säilib. Uuringus analüüsiti umbes 2500 inimese andmeid. Osalejaid jälgiti kuni 12 aastat.

Teadlased ei leidnud seost haistmismeele kadumise ja muude südamehaiguste või insuldi vahel. Uuringutulemused vajavad edasist kinnitamist ja vajalikud on täiendavad uuringud, et mõista paremini haistmismeele kadumise ja südamepuudulikkuse vahelist seost.

Haistmismeele kadumine võib vananedes esineda koos teiste terviseprobleemidega. Seetõttu on oluline jätkata uuringuid, et tuvastada potentsiaalseid varajasi südamepuudulikkuse näitajaid.

Tagasi üles