Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Alzheimerit võib aidata ennetada kättesaadav vahend

Copy
Kaerahelbepuder kasulike lisanditega
Kaerahelbepuder kasulike lisanditega Foto: Shutterstock

Urolitiin A on looduslik ühend, mis toetab mälu ja kognitiivset funktsiooni ning aitab vähendada ajus põletikulisi protsesse. Uus uuring hiirtega viitab, et urolitiin A võib olla kasulik Alzheimeri tõve ravis.

Kindlate polüfenoolide, eriti granaatõuntes leiduvate, tarbimine suurendab soolebakterite toodetud urolitiin A hulka. Eksperdid soovitavad suurendada urolitiin A tootmist kehas puu- ja köögiviljarohke toitumise kaudu, mitte toidulisanditega, vahendab Medical News Today.

Alzheimeri tõbi on aju degeneratiivne haigus, mis mõjutab peamiselt üle 65-aastaseid inimesi ja on vanemate täiskasvanute seas peamine dementsuse põhjus. Uuringud näitavad, et Vahemere ja MIND dieedid võivad kaitsta Alzheimeri tõve eest, kuna need sisaldavad vähem küllastunud rasvu ja suhkruid ning rohkem vitamiine, mineraale, oomega-3 rasvhappeid ja antioksüdante.

Alzheimeri tõvega kaasneb suurenenud oksüdatiivne stress, seetõttu võib antioksüdantide tarbimine olla eriti kasulik. Antioksüdandid neutraliseerivad vabu radikaale, mis võib leevendada haiguse mõju.

Hiljutises uuringus, avaldatud ajakirjas Alzheimer’s & Dementia, uuriti urolitiin A-d, mida toodavad soolebakterid, kui töötlevad granaatõuntes leiduvaid polüfenoolseid ühendeid. Urolitiin A-l on tugevad antioksüdantsed ja põletikuvastased omadused ning muud võimalikud aju tervisele kasulikud mõjud.

Teadlased ravisid erinevaid Alzheimeri hiiremudeleid viie kuu jooksul urolitiin A-ga, et hinnata pikaajalist mõju ajutervisele. Tulemused näitasid, et urolitiin A parandas õppimisvõimet ja mälu, vähendas ajus põletikku ning parandas rakkude võimet jääkainetest vabaneda.

Kuigi loomkatsed ei ole otseselt ülekantavad inimestele, usuvad eksperdid, et urolitiin A-l võib olla potentsiaali Alzheimeri tõve ennetamisel või ravis.

Tagasi üles