Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kõrgest vererõhust võib anda märku öine nuhtlus

Copy
Norskamine on seotud kõrge vererõhuga.
Norskamine on seotud kõrge vererõhuga. Foto: Shutterstock

Partneri vali norskamine, mis öösel ärkvel hoiab, ei pruugi olla kõigest tüütu, vaid hüpertensiooni ehk kõrgvererõhktõve varajane hoiatusmärk.

Flindersi ülikooli uneekspertide uues uurimuses selgus, et regulaarselt öösel norskavad inimesed, eriti ülekaalulised keskealised mehed, on tõenäolisemalt kõrgenenud vererõhuga, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas npj Digital Medicine avaldatud teadustöö on suurim objektiivne uuring, kus esimest korda kasutati mitmeid koduseid jälgimistehnoloogiaid pika aja jooksul, et uurida norskamise ja hüpertensiooni seost.

«Esimest korda saame objektiivselt öelda, et regulaarse öise norskamise ja kõrge vererõhu vahel on märkimisväärne seos,» ütleb uuringut teinud dr Bastien Lechat Flindersi tervise- ja meditsiiniuuringute instituudist.

«Me leidsime, et 15 protsenti kõigist uuringus osalejatest, kes olid peamiselt ülekaalulised mehed, norskavad rohkem kui 20 protsenti ööst ja see regulaarne öine norskamine on seotud kõrgenenud vererõhu ja kontrollimatu hüpertensiooniga (vererõhk üle 140/90 mm Hg – toim),» ütleb dr Lechat.

«Need tulemused rõhutavad norskamisega arvestamise tähtsust tervishoius ja uneprobleemide ravis, eriti hüpertensiooni haldamise kontekstis.»

Norskamine on tavaline nähtus, mis mõjutab suurt osa elanikkonnast ja mille negatiivset tervisemõju sageli alahinnatakse. Norskamine ja uneapnoe kattuvad sageli, viidates ühistele põhjustele.

Täheldati, et neil, kes regulaarselt norskasid, oli kontrollimatu hüpertensiooni esinemise tõenäosus peaaegu kahekordne.

Norskamine võib samuti olla varajane hoiatusmärk, et peatselt võib tekkida liiga kõrge vererõhk, kuna norskamise tõttu halvenev unekvaliteet võib suurendada hüpertensiooniriski.

Tagasi üles