Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

TROMBI PÕRMUSTAJA Infarkti aitab vältida teise probleemi raviks kasutatav vahend

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Georgia tehnoloogiainstituudi teadlased on avastanud viisi, kuidas ennetada infarkti või insuldini viia võivate verehüüvete teket. Nad on tuvastanud ravimi, mis suudab täielikult peatada verehüüvete tekke, suurendamata verejooksu riski.

See ravim on taskukohane ja juba laialdaselt saadaval teiste probleemide raviks, mis tähendab, et patsiendid saavad sellest kasu kiiremini, kui uue ravimi turule toomine võimaldaks. Seda ravimit võiks kasutada teistkordse infarkti ennetamiseks kõrge riskiga patsientidel või isegi esmaste infarktide, insultide ja muude verehüüvete põhjustatud tüsistuste vältimiseks, vahendab Georgia tehnoloogiainstituut.

Teadlased esitlesid oma leide ajakirjas Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.

Verehüüvete teke

Enamik olemasolevaid verehüübeid ennetavaid ravimeid võivad põhjustada kõrvaltoimeid.

«Arstid on raskes olukorras – me võime anda teile ravimi, mis võib aidata vältida teist südameatakki, kuid see võib põhjustada ka palju verejookse,» ütles David Ku, mehaanikainsener ja Georgia tehnoloogiainstituudi professor. «Neid verehüübeid hoiab koos valk nimega von Willebrandi faktor (VWF), mis on erinevate ravimite sihtmärk.»

VWF on pikk valk, mis esineb loomulikult plasmas ja võimaldab verehüüvete kiiret tekkimist. Tavatingimustes toimib see nagu inertne lõngakera, kuid kui VWF hargneb, muutub see kleepuvaks ja püüab kinni trombotsüüte ehk vereliistakuid.

«VWF haarab trombotsüüte ja trombotsüüdid aktiveeruvad, vabastades rohkem VWFi, mis haarab endaga veelgi rohkem trombotsüüte, luues positiivse tagasisideahela, mis viib väga kiire verehüübe tekkeni,» selgitas Christopher Bresette, Georgia Techi järeldoktorant.

Verehüüvete lõhustamine

Bresette ja Ku püüdsid VWF-valke lagundada, kasutades turul juba olemasolevat ravimit N-atsetüültsüsteiin (NAC), mida tavaliselt kasutatakse atsetaminofeeni (paratsetamooli) üledoosi raviks. Varem on teadlased proovinud kasutada NACi hüüvete lagundamiseks pärast nende tekkimist, kuid Ku meeskond soovis ennetada hüüvete tekkimist.

«Valisime NACi selle kliinilise kasutuse ja ohutusajaloo tõttu,» ütles Bresette. «Olemasoleva ravimi kasutamine uues kontekstis võib kiirendada aega, mis kulub patsientide aitamiseks.»

Teadlased katsetasid NACi väikese kanali kaudu voolava verega, mis sarnanes südameataki või insuldi põhjustatava arteri kitsenemisega. NAC suutis täielikult ennetada nendes tingimustes hüüvete tekkimist. Järgmine katse tehti hiiremudelil ja tulemused olid samaväärsed. Veelgi parem oli see, et NACi kasu kestis kuus tundi pärast vereringest lahkumist, hoides artereid kauem puhtana.

Teadlaste arvates on ravim kõige kasulikum, kui patsiendil on juba olnud südameinfarkt ja tal on oht peagi teist saada. NACi veenisisesed süstid võiksid vähendada vahetut riski. Lõpuks võiks NACi derivaate manustada ka iga päev suukaudselt tabletina, et vähendada infarktiriski.

Ennetav sekkumine infarktide ja insultide tekkesse on alles algus. Teadlased plaanivad uurida arstimi mõju erinevatele veresoonte ummistustele. Nad loodavad teha kliinilise uuringu ja saada esmalt USA ravimiameti heakskiidu, et NAC saaks patsiente võimalikult kiiresti aidata.

Märksõnad

Tagasi üles