Levinud aine võib aju võimekust kahjustada

PM Tervis
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Massachusettsi üldhaigla teadurite juhitud uus uuring näitas, et kanepi peamine psühhoaktiivne komponent häirib aju otsmikusagara normaalset ühenduvust ja aktiivsust, mis on oluline otsuste tegemiseks ja enesekontrolliks, vahendab Medical Xpress.

Leiud on avaldatud ajakirjas Neuropsychopharmacology.

«Me teame, et kanepi Δ9-tetrahüdrokannabinool ehk THC võib mõjutada mõtlemist ja käitumist ning potentsiaalselt viia kognitiivsete häireteni,» ütles vanemautor dr Jodi M. Gilman, Massachusettsi üldhaigla sõltuvusmeditsiini keskuse neuroteaduse direktor ja Harvardi meditsiinikooli psühhiaatriadotsent. «See otsmikusagara häirimine võib olla kognitiivsete häirete aluseks.»

Gilman ja tema kolleegid viisid läbi topeltpimeda randomiseeritud uuringu täiskasvanutel vanuses 18-55 aastat, kes kasutasid regulaarselt kanepit. Kasutades kaasaskantavat aju skaneerimise tehnoloogiat, võrdlesid teadlased 128 osaleja ajuaktiivsust THC ja platseebo mõjul.

THC oli seotud otsmikusagara funktsionaalse ühenduvuse vähenemisega võrreldes platseeboga, kusjuures kõige nõrgemad ühendused esinesid neil, kes teatasid suuremast narkootilise joobe raskusest.

Samuti oli THC seotud otsmikusagara funktsionaalse ühenduvuse vähenenud stabiilsusega, mis võib viidata aju vähenenud võimele tõhusalt kohaneda või ümber orienteeruda lähtuvalt muutuvatele stiimulitele. Samuti oli THC seotud üldise aktiivsuse vähenemisega otsmikusagaras.

«Me suutsime mõõta neid THC joobe mõjusid kaasaskantava kuvamistehnoloogia abil, mida saaks potentsiaalselt kasutada näiteks teeäärsetes joobe testimise olukordades,» ütles Gilman.

«Vajame rohkem uuringuid, et mõista, kuidas ägeda THC joobe mõjud ajule on seotud kognitiivse jõudluse ja operatiivse võimekusega.»

Märksõnad

Tagasi üles