Veregrupiga seotud tegur soodustab ülekaalu teket

PM Tervis
Copy
Vel veregrupi tunnus Vel antigeen avaldub punaste vererakkude pinnal.
Vel veregrupi tunnus Vel antigeen avaldub punaste vererakkude pinnal. Foto: Shutterstock

Exeteri ülikooli teadlaste juhitud rahvusvahelises uuringus avastati, et SMIM1 geeni puudumise tõttu on inimestel suurem kehakaal, kuna nad kulutavad puhkeolekus vähem energiat.

SMIM1 geen avastati alles 10 aastat tagasi, kui teadlased otsisid spetsiifilise veregrupiga seotud (Vel) geeni. Üks 5000-st inimesest on Vel-negatiivne ehk neil puuduvad mõlemad geeni koopiad. Uuringu tulemused viitavad, et sellel grupil on suurem tõenäosus ülekaaluks, vahendab Medical Xpress.

Uuring näitas, et inimestel, kellel puuduvad mõlemad SMIM1 geeni koopiad, esineb teisi ülekaalulisusega seotud näitajaid, nagu kõrge rasvasisaldus veres, rasvkoe düsfunktsiooni tunnused, kõrgemad maksaensüümide tasemed ning madalamad kilpnäärmehormoonide tasemed.

Uuringut juhtinud Mattia Frontini Exeteri ülikooli meditsiinikoolist ütles: «Rasvumise määr on viimase 50 aastaga peaaegu kolmekordistunud ning prognooside kohaselt on 2030. aastaks ülekaalulisi üle miljardi. Seotud haigused ja tüsistused põhjustavad märkimisväärset majanduslikku koormust tervishoiusüsteemidele.»

SMIM1 kõnealune variant võib rasvumist soodustada umbes 300 000 inimesel kogu maailmas. Uuringutulemused võivad tulevikus viia uute ravimeetodite väljatöötamiseni.

Uuring avaldati ajakirjas Med. Uuringut aitasid läbi viia Cambridge'i ülikool, Sangeri instituut, Kopenhaageni ülikool ja Lundi ülikool.

Märksõnad

Tagasi üles