Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Selgus, miks mõni inimene ei saa koroonat

Copy
Kiire ja jõuline immuunreaktsioon ninas aitab koroonast vabaneda.
Kiire ja jõuline immuunreaktsioon ninas aitab koroonast vabaneda. Foto: Shutterstock

​Teadlased on avastanud uusi nüansse immuunvastustes, mis aitavad selgitada, miks mõned inimesed ei nakatu Covidisse.

Kasutades üksiku raku genoomi sekveneerimist, uurisid Ühendkuningriigi ja Madalamaade teadlased immuunvastuseid SARS-CoV-2 nakkusele.

Kõik osalejad ei nakatunud, mis võimaldas teadlastel avastada unikaalseid immuunvastuseid, mis on seotud püsiva viirusnakkuse ja haiguse vältimisega. Uuring, mis avaldati ajakirjas Nature, annab kõige põhjalikuma ülevaate keha vastusest SARS-CoV-2-le või mistahes nakkushaigusele.

Uuringu käigus manustati 36 tervele vabatahtlikule SARS-CoV-2 nina kaudu. Teadlased jälgisid detailset immuunrakkude tegevust veres ja nina limaskestas ning tuvastasid uut tüüpi immuunvastused. Eelkõige avastati, et viiruse koheselt likvideerinud isikutel ei esinenud tüüpilist laialdast immuunvastust, vaid nad mobiliseerisid seninägematuid kaasasündinud immuunvastuseid. Eriti aktiivne oli geen nimega HLA-DQA2, mis aitas vältida püsivat nakkust.

Kuuel isikul, kel tekkis püsiv nakkus, tekkis kiire immuunvastus veres, kuid aeglasemalt immuunvastus ninas, võimaldades viirusel seal kinnistuda. Teadlased tuvastasid ka T-rakkude (tapjarakud) retseptorite ühiseid mustreid, mis pakuvad uusi võimalusi suunatud T-raku teraapiate väljatöötamiseks mitte ainult Covid-19, vaid ka teiste haiguste vastu.

Uuringu autorid rõhutavad, et leiud pakuvad uusi teadmisi varajastest protsessidest, mis võimaldavad viirusel kas kanda kinnitada või eemaldavad selle kiiresti enne sümptomite ilmnemist. Saadud teadmised võivad aidata välja töötada potentsiaalseid ravimeetodeid ja vaktsiine, mis matkivad neid loomulikke kaitsvaid immuunvastuseid.

Märksõnad

Tagasi üles