Uuring: multivitamiinid ei tööta

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vitamiinid apteegis.
Vitamiinid apteegis. Foto: Andres Teiss

Laiaulatuslik keskealiste naiste seas tehtud uuring näitas, et pikaajaline vitamiinide kasutamine ei vähenda vähi ja südame-veresoonkonna haiguste riski või üleüldist suremust.

Tervise saladus on teadlaste sõnul väga lihtne: söö korralikku ja mitmekesist toitu. Ka paljud varasemad sarnased uuringud on näidanud, et vitamiinide tarbimine on üsna kasutu ning võib mõnel juhul olla isegi ohtlik, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

«Toitaineid tuleb saada toidust,» ütles uurimust juhtinud USA Hutchinsoni terviseteaduse keskuse teadlane Marian Neuhouser. «Korralik toit on parem kui toidulisandid. Eriti oluline on laias valikus puuviljade, juurviljade ja täisteratoodete söömine.»

Neuhouseri sõnul kasutab USAs multivitamiine enam kui pool elanikkonnast ja aastas kulutatakse vitamiinidele üle 20 miljardi dollari. Värskete uuringutulemuste järgi on see raha aga kasutult raisku läinud - multivitamiinid ei vähenda levinumate vähitüüpide ja südamehaiguste tekke tõenäosust.

Uuringus osales 162 000 naist ja neid jälgiti kaheksa aasta jooksul. 41,5 protsenti osalenutest tarbis pidevalt multivitamiine. Uuringu ajal diagnoositi 9619 erinevat vähijuhtu, 8751 naisel leiti probleeme südameveresoonkonnaga, 9865 naist suri. Surma või haiguste esinemissagedus ei erinenud vitamiinitarbijate ja vitamiine mitte kasutanud naiste vahel.

Need tulemused on kooskõlas mitmete hiljuti avaldatud uurimustega, mis seavad kahtluse alla multivitamiinide kasu tervisele, ütles Neuhouser. Käesolev uurimus toob aga kindlaid tõendeid.

«Tegemist oli ühe kõigi aegade suurima tervist ja dieeti käsitlenud uurimusega,» ütles ta. «Kuna valim on nii suur ja mitmekesine, saab seda üldistada ka kogu populatsioonile.» Samas lisas teadlane, et kuna mehed uurimuses ei osalenud, ei pruugi samad tulemused nende puhul siiski paika pidada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles