Levinud grillimiseks kasutatav vahend võib olla suur terviseoht (6)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

​Mais sattus Wisconsini mees uudistesse pärast seda, kui ta avastas, et oli kogemata söönud sisse grillide puhastamiseks mõeldud traatharjaste traate. Traadid olid grilli puhastamise järel restile jäänud ning sealt sattusid need liha sisse. Pärast kõhuvalu ja palaviku tekkimist läks Wayne Ramcheck haiglasse, kus arstid avastasid ühe tolli pikkuse grillharja, mis oli tunginud läbi tema soolestiku. Ramcheckil tuli harjased kirurgiliselt eemaldada ja tal kulus taastumiseks seitse nädalat, kirjutab Health

Igal suvel kerkib esile lugusid inimestest, kes on sattunud EMOsse pärast traatgrillharja harjaste kogemata söömist. Ameerika kirurgide kolledži (ACS) eelmisel aastal avaldatud juhtumiaruanne kirjeldas harjadega seotud ohte, nimetades harjaste allaneelamist rahvatervise probleemiks.

Kui levinud on grillharja vigastused? Raske on teada, kui palju inimesi on traatgrillharjade tõttu viga saanud, kuid ühe uuringu järgi saadetakse igal aastal kiirabisse üle 130 inimese. Teisisõnu, see on üsna haruldane, kuid seda juhtub piisavalt, et käsitleda seda probleemina. 

«Ma ei ole seda näinud, kuid mul on kolleege, kes on näinud,» ütles Californias Santa Monicas asuva Providence Saint Johni tervisekeskuse erakorralise meditsiini arst ja meditsiinidirektor Ali Jamehdor.

Mis võib juhtuda, kui neelata harjased alla? Traatgrillharjad vigastavad inimesi tavaliselt pärast seda, kui harjased kogemata grillile satuvad. «Iga kord, kui puhastate grilli metalliga, võib tükk sellest grillile sattuda,» ütles Jamehdor. «Kui asetate selle koha peale lihatüki, võivad traatharjased toidu sisse kinnituda.»

Ohio osariigi ülikooli Wexneri meditsiinikeskuse erakorralise meditsiini arst Eric Adkins ütles, et need harjased on tavaliselt väikesed, mistõttu on vähe tõenäoline, et te märkate seda enne toidu allaneelamist.

Kui olete harjased ära söönud, võivad need sattuda teie seedetrakti mis tahes ossa. ACSi aruande põhjal on kõige levinumad traatharja harjaste allaneelamisest tulenevad vigastused suuõõnes (suu sees) ja orofarünksis, mis on kõri keskosa. Kuid võib juhtuda ka raskemaid vigastusi, nagu soole perforatsioon.

«Kui harjased tungivad läbi soolestiku ja pääsevad läbi soolestiku teisest küljest, olete loonud väikese ava, et teie soolestikus olevad bakterid ja sisu saaksid välja imbuda,» ütles Adkins. See võib põhjustada eluohtlikku infektsiooni, mida nimetatakse peritoniidiks.

«See on hädaolukord, mis vajab kindlasti operatsiooni,» ütles Jamehdor. «See on kohutav vigastus.»

«Kui abi hilineb, võib see olla katastroofiline,» lisas Adkins.

Kas on parem grilli puhastamist vältida? Grilli puhastamata jätmine pärast selle kasutamist ei ole lahendus. Tegelikult ütles grillimisretseptide ja -juhendite veebisaidi Grilling Montana asutaja Paul Sidoriak Healthile, et enne iga kasutamist peaksite oma grilli puhastama. Põhjus? Ohutus.

«Peseme oma potte ja panne pärast iga kasutuskorda, et toidujäägid meid haigeks ei teeks ja samad puhastusstandardid peaksid vastama ka grillile,» ütles ta. Sidoriak ütles, et toidujäägid, õlid ja osaliselt põletatud tükid, mis grilli külge kinnituvad, rääsuvad kiiresti.

Kuidas grilli ohutult puhastada?

Jamehdor soovitab grilli puhastamiseks kasutada grilllappe või investeerida grillharjasse, mis ei sisalda harjaseid. «Neil on selliseid, millel on käsn või rätikumaterjal, mida saab grilli peale hõõruda,» ütles ta. «Metalseid osi ega tükke pole.»

Adkins ütles, et abiks võivad olla ka keraamilised kivid ja kotiriie, eriti kui kasutate neid siis, kui olete toiduvalmistamise lõpetanud ja grill on veel soe.

Kui teil on ainult traatgrillhari, soovitab Sidoriak proovida seda näpunäidet: puhastage grill oma traatharjaga, seejärel tehke alumiiniumfooliumist umbes rusikasuurune pall ja tehke sellega teine ​​käik üle grilli restide. «Pöörake hoolikalt tähelepanu kinnijäänud toidule või ebatasastele grillresti pindadele,» ütles ta. 

Sidoriak ütles, et sellest fooliumikuuliga resti puhastamisest peaks piisama, et vabastada peaaegu kõik selle külge kinnijäänud asjad. Adkinsi sõnul on ka hea mõte grilli enne kasutamist hoolikalt kontrollida traatharjaste suhtes.

Märksõnad

Tagasi üles