Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

See jook võib kaitsta istuva eluviisi kahjude ja varajase surma eest

Copy
Igapäevane kohvijoomine aitab vähendada Parkinsoni tõppe ja Alzheimerisse haigestumise tõenäosust.
Igapäevane kohvijoomine aitab vähendada Parkinsoni tõppe ja Alzheimerisse haigestumise tõenäosust. Foto: Shutterstock

​Rohkem kui 10 000 osalejaga USAs tehtud uuring näitas, et need, kes joovad iga päev kohvi, võivad olla kaitstud kuus või enam tundi päevas istumisest tulenevate negatiivsete mõjude eest, kirjutab ScieanceAlert

Hiina Soochowi ülikooli teadlased väidavad, et nende uuring on esimene, mis hindab, kuidas kohvi kasulikkus tervisele võiks neutraliseerida pikaajalise istumisega seotud suurenenud surmariski.

Uuringus leiti, et inimesed, kes kohvi ei joo ja on istuva eluviisiga, on võrreldes kohvijoojate ja samuti palju istuvate inimestega kehvemas seisus. Palju istuvad kohvijoojad surevad 1,58 korda väiksema tõenäosusega 13 aastat hiljem võrreldes nendega, kes palju istuvad ja kohvi ei joo. 

Analüüsides USA inimeste pikaajalisi terviseandmeid, leidis töörühm, et kohvi joomine tühistab sisuliselt seose istuva eluviisi, südame-veresoonkonna haigustest põhjustatud surma ja kõigist põhjustest tingitud suremuse vahel.

See on üsna uskumatu, arvestades, et uuringud näitavad, et isegi regulaarne treening ei pruugi täielikult kaitsta pikaajalisest istumisest tingitud tervisekahjustuste eest, nagu 2. tüüpi diabeet, südamehaigused või insult.

Kõigist selles uuringus käsitletud 10 639 osalejast oli neil, kes istusid rohkem kui kaheksa tundi päevas, suurem risk surra ja surra südame-veresoonkonna haigustesse, võrreldes nendega, kes istusid vähem kui neli tundi päevas.

See toetab varasemaid uuringuid, kuid siin on tõesti huvitav osa, mida ükski teine ​​​​uuring pole varem tuvastanud: istumisega seotud kahjustused eksisteerisid ainult nende täiskasvanute seas, kes ei tarbinud kohvi.

Need istuva eluviisiga osalejad, kes jõid kohvi, vähendasid südame-veresoonkonna haigustesse suremise riski, olenemata sellest, kui mitu tassi päevas nad tarbisid.

Veelgi enam, neil, kes jõid kõige rohkem kohvi (rohkem kui kaks ja pool tassi päevas), oli ka väiksem suremuse risk võrreldes inimestega, kes kohvi ei joonud, kuid istusid vähemalt kuus tundi.

Tulemused ei suuda meile öelda, miks kohvil on see potentsiaalselt kaitsev toime istumisega kaasnevate kahjude eest, kuid ka varasemad tohutute andmekogumitega uuringud on seostanud laialdaselt tarbitud joogi kasusid seoses pikema ja tervislikuma eluga.

On leitud, et kofeiin veres vähendab II tüüpi diabeedi või südame-veresoonkonna haiguste tekkeriski.

Isegi kofeiinivaba kohv on rikas antioksüdantide poolest, mis võivad aidata kiirendada ainevahetust ja vähendada põletikku. Teatud ühendid võivad samuti kaitsta aju degeneratiivsete haiguste, näiteks Parkinsoni tõve eest.

Selle aasta alguses tehtud uuring näitas, et kolorektaalvähiga inimestel, kes jõid vähemalt viis tassi päevas, oli haiguse taastumise tõenäosus 32 protsenti väiksem kui neil, kes jõid vähem kui kaks tassi päevas.

Veelgi enam, samas uuringus leiti, et kolm kuni viis tassi päevas kohvi joomine on seotud kõige suurema suremuse vähenemisega. Rohkem kui viie tassi kohvi joomine enam kasusid kaasa ei toonud. 

«Arvestades, et kohv on keeruline ühend, on selle imeühendi uurimiseks vaja täiendavaid uuringuid,» järeldavad Soochowi teadlased.

Uuring avaldati ajakirjas BMC Public Health.

Märksõnad

Tagasi üles