Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Kõhunäärmevähki aitab tuvastada nupukas abinõu

Copy
Kõhunäärmevähk plaanitakse muuta uuringutel nähtavamaks. Pilt on illustratiivne.
Kõhunäärmevähk plaanitakse muuta uuringutel nähtavamaks. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kõhunäärmevähki on keeruline avastada, sest kõhunääre asub sügaval kõhuõõnes ja selle asend võib inimeseti varieeruda. Seetõttu võivad kõhunäärmekasvajad jääda pikalt märkamatuks. Weizmanni teadusinstituudi teadlased on nüüd näidanud, kuidas uus magnetresonantstomograafia (MRT) uuringmeetod võiks muuta kõhunäärmekasvajad nähtavaks.

Uue MRT meetodi puhul jälgitakse, kuidas rakud metaboliseerivad glükoosi, sarnaselt glükoositaluvuse testidega, mis näitavad diabeedi tekke võimalust.

Peaaegu sajand tagasi avastas teadlane ja Nobeli preemia laureaat Otto Warburg, et kasvajad tarbivad tavaliselt glükoosi rohkem kui enamik terveid rakke. Ta märkas ka, et suurem osa kasvajate tarbitud glükoosist fermenteerub laktaadiks, mis on tuntud Warburgi efektina. Vähirakud toodavad glükoosi «seedimise» tulemusel laktaati, mis aitab vähirakkudel paljuneda ja ümbritsevaid kudesid hävitada.

Näidates, kuidas MRT abil saab eristada ja kindlaks määrata spetsiifilisi ainevahetusprodukte, mis tekivad ainult vähirakkudes Warburgi efekti tulemusena, võib uus Weizmanni MRT meetod pakkuda võimalust tuvastada kõhunäärmevähk varakult. Meetod võib sellest lähtuvalt viia ka paremate ravitulemusteni.

Meetodi arendamiseks kasutasid teadlased keemiliselt muudetud glükoosi, mis sisaldab stabiilset vesiniku isotoopi, deuteeriumi. Enne skaneerimist süstiti see glükoos kõhunäärmevähiga hiirte vereringesse.

Isegi madalad deuteeriumiga laktaadi kontsentratsioonid näitasid MRT skaneeringutel väikseid kasvajaid eredalt valgustatuna.

Meetod võib parandada traditsioonilise MRT või positronemissioontomograafia (PET) skaneeringute võimekust. Järgmiseks on plaanis kliinilised uuringud inimestega.

Uurimus avaldati ajakirjas Science Advances.

Märksõnad

Tagasi üles