Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Vene haiglates on ravil veel 218 botulismipuhangus haigestunut

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Venemaa haiglates on ravil veel 218 inimest, kes haigestusid botulismipuhangus, neist 38 on hingamisaparaatide all, teatas esmaspäeval terviseministri asetäitja Aleksei Kuznetsov.

Haiglatest on välja kirjutatud 151 botulismipatsienti, lisas ta.

Toidutekkelise botulismi puhang sai alguse rohkem kui nädal tagasi.

20. juunil teatas terviseminister Mihhail Muraško, et haiglaravi vajas 301 inimest, neist üle 50 oli väga raskes seisundis.

Vene tarbijakaitseamet Rospotrebnadzor teatas, et Moskvas, Moskva oblastis ja mujal aset leidnud haigestumiste põhjuseks oli. kahe firma valmistatud salatid. Uurimisorganid algatasid kriminaalasja, mille raames on kinni võetud kolm kahtlusalust.

Botulism on suhteliselt harva esinev progresseeruva iseloomuga neuroparalüütiline haigus.

Haigustekitaja eosed on levinud pinnases, veekogudes ja veekogude setetes. Pinnasest võivad eosed sattuda kõikjale – neid on leitud põllumajanduslikes toiduainetes, loomade, kalade ja lemmikloomade (näiteks kilpkonnade, roomajate) seedetraktis, mees jm.

Toidutekkeline botulism: haigustekitaja paljuneb ja eritab toksiini toiduainetesse/toitudesse, mida on puudulikult kuumtöödeldud või valmistoitu säilitatud mittelubataval temperatuurirežiimil. Tekitaja paljuneb hästi vähesoolastes, väikese suhkrusisaldusega, madala happesusega/leelisusega, suitsetatud toitudes ja konservides (sagedamini kodus valmistatud puu- ja köögivilja konservides ning seente hoidistes). Nakatumist soodustavad soole mikrofloora talitluse häired. Haigustekitaja ei levi inimeselt inimesele.

Väikelapse botulism: esineb väikelastel esimese eluaasta jooksul. Tekib haigustekitajate eoste allaneelamisel toidu või veega või pinnasest pärit tolmuga; haigustekitajad ise paljunevad jämesooles.

Allikas: terviseamet

Tagasi üles