See ravim võib ülekaalust tingitud uneapnoe minevikku jätta

PM Tervis
Copy
Uneapnoe.
Uneapnoe. Foto: Shutterstock

Olemasolev ravim on näidanud, et see võib märkimisväärselt parandada obstruktiivse uneapnoe (OSA) all kannatavate inimeste unekvaliteeti nii palju, et paljud uuringus osalejad suutsid oma CPAP-aparaatidest loobuda. See võib olla esimene ravim, mis ravib tõhusalt haigusseisundit, mis mõjutab hinnanguliselt 936 miljonit inimest kogu maailmas.

Uuringus, milles osales 469 obstruktiivse uneapnoe ja kaaluprobleemidega osalejat, katsetasid California ülikooli San Diego meditsiinikooli teadlased tirtsepatiidi kasutamist une ja elukvaliteedi parandamiseks. Praegu on see ravim kõige paremini tuntud II tüüpi diabeedi ja rasvumise ravis ning seda müüakse kaubamärkide Mounjaro ja Zepbound all, kirjutab New Atlas

«See uuring tähistab olulist verstaposti obstruktiivse uneapnoe ravis, pakkudes paljutõotavat uut ravivõimalust,» ütles juhtiv autor Atul Malhotra, kes on California ülikooli San Diego meditsiinikooli meditsiiniprofessor. 

Osalejad, kes värvati üheksast riigist, sealhulgas USA-st ja Austraaliast, osalesid kahes III faasi topeltpimedas, randomiseeritud ja kontrollitud uuringus. Neil kõigil oli mõõdukas kuni raske obstruktiivne uneapnoe ja kliiniline rasvumine ning mõned kasutasid regulaarselt pideva positiivse hingamisteede rõhu (CPAP) aparaati, samas kui teised ei ravinud oma unehäireid.

Igal nädalal said osalejad kas 10 mg või 15 mg tirtsepatiiti süstimise või platseebo kaudu ja neid jälgiti 52 nädalat. Aasta lõpus tehtud hindamine näitas, et ravim vähendas oluliselt igal ööl esinevate hingamishäirete arvu.

Esimeses katses kogesid osalejad keskmiselt 51,5 häirivat uneapnoe sündmust unetunnis. 52 nädala pärast oli tirtsepatiidi kohordis 25,3 sündmust tunnis vähem. Teises katses oli ühes tunnis keskmiselt 29,3 sündmust vähem. Mõlemas uuringus esines platseeborühmas ka sündmusi vähem, kuid ainult vastavalt 5,3 ja 5,5 võrra tunnis.

«See uus ravim pakub paremini kättesaadavat alternatiivi inimestele, kes ei talu olemasolevaid ravimeetodeid või ei järgi neid. Usume, et CPAP-ravi kombinatsioon kaalulangusega on optimaalne kardiometaboolse riski ja sümptomite parandamiseks. Tirtsepatiid võib olla suunatud ka uneapnoe spetsiifilistele mehhanismidele, mis võib viia isikupärasema ja tõhusama ravini.»

Tulemused ei ole teadlastele täielik üllatus, kuna obstruktiivne uneapnoe on palju levinum inimestel, kellel on kaaluprobleemid. Tirtsepatiid ei mõjutanud aga ainult kaalu; see parandas osalejate südame-veresoonkonna tervist. Arvestades, et OSA-haigetel on vere hapnikusisalduse vähenemise tõttu suurem risk haigestuda südamehaigustesse ja hüpertensiooni, võib see ravi pakkuda laiemat kasu kui olemasolevad uneapnoe ravivõimalused.

Pidage siiski meeles, et parimad tulemused saavutati tirtsepatiidi järjepideva kasutamisega, millel pole kõrvalmõjusid – eelkõige maoprobleeme. Uuringut rahastasid Eli Lilly, Mounjaro ja Zepboundi tegijad.

Uuring avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine.

Märksõnad

Tagasi üles