Kaalulangetusravimite maailmas on tekkinud võidujooks – uued ravimid on tulekul (5)

PM Tervis
Copy
Semaglutiidi kasutatakse ülekaalu korral diabeeti põdevatel inimestel.
Semaglutiidi kasutatakse ülekaalu korral diabeeti põdevatel inimestel. Foto: Shutterstock

Valmistamisel on kümneid rasvumise ja diabeedi ravimeetodeid, millest mõned võivad aidata inimestel kaalust alla võtta isegi rohkem kui olemasolevad ravimid, nagu semaglutiid, kirjutab Gizmodo

Kaalukaotuse tulevik läheneb kiiresti. Hiljutisel teaduskonverentsil näitasid ravimitootjad erinevaid järgmise põlvkonna ravimeid nii rasvumise kui ka II tüüpi diabeedi raviks. Mõned neist ravimeetoditest võivad aidata inimestel kaotada isegi rohkem kaalu kui praegused eelkäijad, nagu Novo Nordiski semaglutiid – populaarsete ravimite Ozempic ja Wegovy toimeaine –, samas kui teistel võib olla vähem kõrvaltoimeid või neid on lihtsam võtta.

Semaglutiid on ravim, mis jäljendab GLP-1, ühte mitmest hormoonist, mis aitab reguleerida meie näljatunnet ja veresuhkrut. Kliinilistes uuringutes on semaglutiid osutunud rasvumise ravimisel palju tõhusamaks kui ainult dieet ja treening. Semaglutiid, mis oli varem heaks kiidetud ainult 2. tüüpi diabeedi jaoks Ozempic nime all, kiideti 2021. aastal Wegovy nime all ülekaalulisuse vastu heaks raviviisiks. Seda on aga juba hakanud varjutama Eli Lilly tirtsepatiidi saabumine, mis ühendab GLP-1 teise inkretiinhormooni nimega GIP. Tirsepatiidi kiitis toidu- ja ravimiamet 2021. aastal heaks 2. tüüpi diabeedi raviks kaubamärgi Mounjaro all; 2023. aasta novembris kiideti heaks rasvumise ravimine Zepboundinaga.

Töös olevad uuemad ravimeetodid on valmis konkureerima mõlema ravimiga ja võib-olla neid ületama. Ameerika Diabeediassotsiatsioon pidas eelmisel nädalavahetusel oma aastakonverentsi ja nende tulevaste ravimite ilmumine oli sündmuse tähtis osa. Ettevõtted esitasid esialgsed andmed enam kui kahe tosina GLP-1ga seotud ravimi kohta, mis kõik olid erinevates arendusfaasides.

«Oleme kuulnud Ozempicist ja Mounjarost, kuid nüüd näeme palju erinevaid ravimikandidaate, alates väga varasest staadiumist prekliinilisest kuni hilise kliinilise staadiumini,» ütles Marlon Pragnell, kes on Ameerika Diabeedi Assotsiatsioonis uuringute juht. 

Näiteks Altimmune'i pemvidutiid ühendab GLP-1 glükagooniga, mis on veel üks hormooni võti meie veresuhkru taseme stabiilsena hoidmiseks. Sel nädalavahetusel esitatud II faasi uuringuandmetes leiti, et pemvidutiid aitas inimestel 48 nädala jooksul kaotada üle 15 protsendi oma algkaalust, mis on veidi ees semaglutiidi puhul täheldatud tempost (15 protsenti kaalulangus 68 nädala jooksul). Hiina teadlaste välja töötatud kahekordne GLP-1/GIP kandidaat, mida praegu nimetatakse HRS9531, põhjustas 24 nädala jooksul kuni 16-protsendilise kaalulanguse. Eli Lilly esitas ka uusi andmeid oma teise põlvkonna ravimi retatrutiidi kohta, mis ühendab GLP-1, GIP ja glükagooni, leides, et see parandas insuliini võimet kontrollida veresuhkrut II tüüpi diabeediga inimestel. Varasemates uuringutes leiti, et retatrutiid põhjustab kuni 24 protsenti kaalukaotust, mis on kõrgeim saavutus nende ravimite puhul.

Ei ole kindel, et need või teised väljatöötamisel olevad GLP-1 ravimid on kaalulanguse puhul tõeliselt paremad semaglutiidist ja tirtsepatiidist, kuid neil võib siiski olla muid eeliseid. Leiti, et pemvidutiid põhjustab vähem lahja kehamassi kadu, näiteks võib-olla glükagooni lisamise tõttu (treening tõstab loomulikult glükagooni taset, seega võib ravim jäljendada mõningaid treeningu positiivseid mõjusid). Mõned eksperdid on skeptilised, et lahja kehamassi vähenemine on nende ravimite puhul suur probleem. Siiski võib olla oluline seda vältida inimestel, kes on lihas- või luuhõrenemise suhtes haavatavamad, näiteks vanemad täiskasvanud.

Nende uuemate ravimite avalikkuseni jõudmiseks kulub aastaid, eeldades, et need õnnestuvad ka suuremates katsetes. Nende saabumine ei pruugi mitte ainult aidata inimesi, kes ei allu olemasolevatele ravidele, vaid võib ka vähendada nende ravimite üldisi kõrgeid kulusid.

«Viimaste aastate jooksul oleme näinud olulist mõju uutele uuringutele, mis on aidanud lahendada meie ees seisva kahekordse tervisekriisi – ülekaalulisus ja diabeet,» ütles ADA teadus- ja meditsiinijuht Robert Gabbay avalduses. ADA selle aasta aastakoosolekul esitletavad uuringud näitavad suurt lubadust pakkuda uusi lahendusi ja ravivõimalusi II tüüpi diabeedi ja rasvumisega patsientidele kogu maailmas.

Tagasi üles