Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Nende puuviljade söömine võib aidata osteoporoosi ära hoida

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: shutterstock.com

Piimatooted ei ole ainus toit, mis on luude tervisele hea. Penn State'i teadlaste juhitud uue uuringu põhjal võivad ploomid kaitsta ka menopausijärgses eas naiste luude struktuuri ja tugevust. Ajakirjas Osteoporosis International avaldatud leiud viitavad sellele, et igapäevane ploomide tarbimine aeglustab vanusega seotud luuhõrenemise progresseerumist ja vähendab luumurdude riski.

«See on esimene randomiseeritud kontrollitud uuring, kus vaadeldakse kolmemõõtmelisi luude tulemusi luu struktuuri, geomeetria ja hinnangulise tugevuse puhul,» ütles Penn State'i tunnustatud kinesioloogia ja füsioloogia professor Mary Jane De Souza. «Meie uuringus nägime, et igapäevane ploomide tarbimine mõjutas luumurdude riskiga seotud tegureid.»

Luud koosnevad dünaamilistest kudedest, mis on pidevas ümberkujunemise protsessis. Spetsiaalsed luurakud eemaldavad vana luu, asendades selle uue luuga. Vanuse suurenedes hakkavad luud oma tugevust kaotama, sest luud lagunevad kiiremini, kui keha suudab neid taastada.

Kiirenenud luude hõrenemine võib põhjustada osteoporoosi, haigust, mille puhul luu tihedus muutub vähem ja luu struktuur muutub nõrgemaks. See toob kaasa tõsise luumurru riski. Haiguste tõrje ja ennetamise keskuste andmetel on haigusseisund enam kui 10 miljonil ameeriklasel ning see on naistel tavalisem kui meestel. Tavaliselt esineb see vanematel täiskasvanutel.

Teadlased ütlesid, et see on eriti muret tekitav menopausijärgsete naiste seas. Östrogeen, luude tervise jaoks kriitiline hormoon, langeb selles elufaasis ja madalam östrogeeni tase kiirendab luutiheduse vähenemist. Kuigi osteoporoosi raviks on saadaval ravimeid, ütlesid teadlased, et paljud naised, kes peaksid seda võtma, ei tee seda.

De Souza sõnul pakuvad ploomid paljutõotavat alternatiivi. Need sisaldavad bioaktiivseid ühendeid, nagu polüfenoole, mis võivad nüristada põletikulisi teid, mis põhjustavad luukadu.

Varasemates uuringutes kasutati 2D-luumassi tiheduse hindamiseks ja osteoporoosi diagnoosimiseks peamiselt kahe energiaga röntgenikiirguse absorptiomeetriat (DXA). Kuid DXA-skaneeringud ei suuda eristada eri tüüpi luukude ega mõõta luu struktuurseid omadusi, selgitasid teadlased.

Et näha, kas igapäevane ploomide tarbimine mõjutas luude kvaliteeti, viis uurimisrühm läbi 12-kuulise randomiseeritud kontrollitud uuringu 235 postmenopausis naisega. Osalejad määrati ühte kolmest rühmast: ploomide mitte-tarvitamine; 50 grammi (4–6) ploomide söömine päevas; või 100 grammi (10–12) ploomide söömine päevas. Iga kuue kuu järel hinnati osalejaid perifeerse kvantitatiivse kompuutertomograafia (pQCT) skaneerimisega, mis võimaldab ristlõikekujutist, et mõõta 3D-luumassi tihedust, luu geomeetriat ja luu tugevust.

Ühe aasta jooksul leidsid teadlased, et luumassi tiheduse ja luu tugevuse näitajad sääreluus vähenesid kontrollrühma naistel. Seevastu need, kes sõid iga päev vähemalt neli–kuus kuivatatud ploomi, säilitasid luutiheduse ja luu tugevuse ning luustruktuuri, eriti kortikaalses luus. 

Ploomide tarbimine võib potentsiaalselt vähendada ka osteoporoosi riski, selgitas De Souza, kuid vaja on rohkem uurida, kirjutab Medical Xpress

Märksõnad

Tagasi üles