Kõige lihtsam viis, kuidas end suvel nahavähi eest kaitsta (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

«Päikese UV-kiired on tugevad ja ainult 15 minutit väljas viibimist on piisav, et tekitada kahjustusi ja potentsiaalselt nahavähki,» ütleb Jessica Dietert, kes on sertifitseeritud dermatoloog. Üks vanem 2010. aasta uuring näitas, et nahavähki esines meestel sagedamini vasakul küljel, sest just see pool on sõidu ajal päikese käes.

2016. aasta uuring näitas, et tuuleklaasid blokeerisid umbes 96 protsenti UVA-kiirtest. Mõned auto küljeaknad võivad aga blokeerida vaid 44 protsenti.

Dietert ütleb, et päikese käes viibimisest põhjustatud vähid võivad olla agressiivsed ja surmavad, kui neid ei ravita. Kuid ennetamine on parim ravim, kirjutab Healthline

Dietert ütleb: «Päikesekaitsekreemi kasutamine näol, kaelal, rinnal, kõrvadel, kätel ja käsivartel iga päev on soovitatav, et vältida pikaajalist päikesekahjustust.»

Erum N. Ilyas, kes on Schweiger Dermatology sertifitseeritud dermatoloog, nõustub ja soovitab igal hommikul nahahooldusrutiini osana kasutada SPFiga kreeme.

American Academy of Dermatology (AAD) soovitab leida päikesekaitsekreemi, mis on

  • SPF 30+,
  • laia spektriga, mis kaitseb UVA ja UVB kiirte eest,
  • veekindel.

Dietert selgitab, et päikesekaitsetooteid on kahte peamist tüüpi: keemiline, mis filtreerib UV-valgust, ja füüsikaline (mineraalpõhine), mis blokeerib UV-valgust.

«Mineraalipõhised päikesekaitsetooted kaitsevad nahka üldiselt laiema UV-kiirguse spektri eest,» selgitab Dietert. «Sel põhjusel on mineraalsete koostisosadega päikesekaitsetoodete leidmine ideaalne.»

Dietert lisab, et need mineraalipõhised päikesekaitsekreemid võivad olla eriti kasulikud inimestele, kellel on aknele kalduv või tundlik nahk. «Need põhjustavad väiksema tõenäosusega ärritust ja nahaallergiat,» ütleb Dietert.

Tsinkoksiid ja titaandioksiid on mineraalsete päikesekaitsekreemide kaks levinumat koostisosa. Dietert soovitab inimestel, kellel on aknele kalduv nahk, otsida niatsiinamiidiga päikesekaitsetooteid ja vältida õlipõhiseid, mis võivad haigusseisundit halvendada.

Kaitse nahavähi vastu on sageli viidatud põhjus päikesekaitsekreemi igapäevaseks kasutamiseks – ja seda mõjuval põhjusel. 2020. aasta ülevaade näitas, et päikesekaitsekreem vähendab melanoomi ja mittemelanoomilise nahavähi riski.

Dermatoloogid Anna Chacon ja Ilyas osutavad teistele eelistele, sealhulgas

  • aeglustab vananemisilminguid, nagu kortsud,
  • pleekivad armid,
  • värvimuutuse vältimine,
  • kaitseb sinise valguse eest.

2020. aasta ülevaade viitas, et päikesekaitsekreemi kasutamine aitab vähendada kortsude teket, lisaks märkis Chacon, et päikesekaitsekreem aitab armidel tuhmuda.

Chacon toetab ülevaadet, öeldes, et päikesekaitsekreem võib samuti aidata vananemise märke edasi lükata.

Ilyas märgib, et viimasel ajal on inimesed hakanud rohkem huvi tundma sinise valguse vastu, mis kiirgab elektroonikast, nagu tahvelarvutid, telerid ja telefonid. 

2022. aasta uuringud näitavad, et laia toimespektriga päikesekaitsekreem, mis sisaldab fenüleen-bisdifenüültriasiini, mille SPF 50+ võib kaitsta rakke sinise valguse põhjustatud fotokahjustuste eest, ja teine ​​2022. aasta uuring ütleb, et sinine valgus moodustab vaid väikese osa meie UV-kiirgusest – umbes kaks kuni viis protsenti.

«Kuigi DNA kahjustuste mõju meie rakkudele on hästi dokumenteeritud, on üle poole päikese kiirgatava valguse spektrist nähtav valgus,» ütleb Ilyas.

Tagasi üles