Avastati, mis aitab maksa kahjustumist tagasi pöörata

PM Tervis
Copy
Maks on võimekas elund, aga ebatervisliku elustiili ja vananemise koosmõju jätab sellele oma jälje.
Maks on võimekas elund, aga ebatervisliku elustiili ja vananemise koosmõju jätab sellele oma jälje. Foto: Shutterstock

Kuigi maks on üks keha kõige vastupidavamaid organeid, on see siiski vastuvõtlik stressi ja vananemise mõjudele, mis võivad viia haiguste, armistumise ja maksapuudulikkuseni. Duke`i ülikooli meditsiinikooli uurimismeeskond on nüüd tuvastanud viisi, kuidas maks taastada ja vananemisprotsessi tagasi pöörata.

Hiirte ja inimeste maksakoe uuringutes tuvastasid teadlased, kuidas vananemisprotsess paneb teatud maksarakud surema. Nad suutsid loomadel seda protsessi tagasi pöörata uurimisjärgus oleva ravimiga, vahendab Duke`i ülikool.

Avastus avaldati ajakirjas Nature Aging. See on paljutõotavaks tulevaseks võimaluseks miljonitele inimestele, kelle maks on kahjustatud kõrge kolesterooli, rasvumise, diabeedi või muude tegurite tõttu.

«Meie uuring näitab, et vananemine on vähemalt osaliselt pöörduv,» ütles uuringut juhtinud dr Anna Mae Diehl, Duke'i ülikooli meditsiinikooli professor. «Sa ei ole kunagi liiga vana, et paraneda.»

Diehl ja tema kolleegid uurisid, kuidas mittealkohoolne maksahaigus areneb raskeks seisundiks, mida nimetatakse tsirroosiks, mil armistumine võib viia organi tõsise funktsioonihäireni. Vananemine on võtmetegur tsirroosi tekkimisel neil, kellel on diagnoositud maksahaigus, tuntud ka kui metaboolse düsfunktsiooniga seotud steatootiline maksahaigus (MASLD). Hinnanguliselt võib see haigus tekkida elu jooksul kolmandikul inimestest.

Uurides hiirte maksa, tuvastasid teadlased vanade maksade erilise geneetilise signatuuri. Vanadel organitel oli noortega võrreldes palju geene, mis olid aktiveeritud põhjustama hepatotsüütide ehk maksa peamiste funktsionaalsete rakkude lagunemist.

«Me leidsime, et vananemine soodustab teatud tüüpi programmeeritud rakusurma hepatotsüütides, mida nimetatakse ferroptoosiks ja mis sõltub rauast,» ütles Diehl. «Metaboolsed stressorid süvendavad seda surmaprogrammi, suurendades maksakahjustusi.»

Teades nüüd vanade maksade geneetilist signatuuri, analüüsisid teadlased inimese maksakude ja leidsid, et rasvumise ja MASLD-ga diagnoositud inimeste maksades oli see signatuur olemas ning mida raskem oli haigus, seda tugevam oli signaal.

MASLD-ga inimeste maksades olid võtmegeenid väga aktiveeritud, et soodustada ferroptoosi kaudu rakusurma. See andis teadlastele kindla sihtmärgi.

«On asju, mida saame kasutada selle blokeerimiseks,» ütles Diehl.

Teadlased toitsid noori ja vanu hiiri toiduga, mis põhjustas neil MASLD arengut. Seejärel andsid nad pooltele loomadele platseeboravimi ja teistele ravimi nimega Ferrostatin-1, mis pärsib rakusurma.

Pärast ravi nägid Ferrostatin-1 saanud loomade maksad bioloogiliselt välja nagu noored, terved maksad - isegi vanadel loomadel, kes olid jätkuvalt haigust põhjustaval toidul.

See on lootustandev tulemus, ütles Diehl. «See tähendab, et meil oleksid nagu vanad hiired, kes söövad hamburgereid ja friikartuleid, ja muutsime nende maksad sellisteks, nagu on noortel teismelistel, kes söövad hamburgereid ja friikartuleid.»

Diehl ütles, et meeskond uuris ka, kuidas ferroptoosiprotsess maksas mõjutab teiste organite funktsiooni, mis sageli kahjustuvad, kui MASLD progresseerub. Geneetiline signatuur suutis eristada haiged ja terved südamed, neerud ja kõhunäärmed, mis näitab, et kahjustatud maksad suurendavad ferroptoosistressi teistes kudedes.

«Kokkuvõttes oleme näidanud, et vananemine süvendab mittealkohoolset maksahaigust, luues ferroptootilist stressi, ja vähendades seda mõju, suudame kahjustusi tagasi pöörata,» ütles Diehl.

Märksõnad

Tagasi üles