Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

KAS REIS JAAPANISSE TÜHISTADA? Tappev lihasööjabakter tegutseb Jaapanis – loe, mida selle kohta teadma peab

Copy
Selline näeb välja streptokokk A bakter elektronmikroskoobis vaadeldult.
Selline näeb välja streptokokk A bakter elektronmikroskoobis vaadeldult. Foto: NIID

Selle aasta esimesel poolel on levinud teated Jaapanis levivast lihasöövast bakterist, mis viitab streptokokilise toksilise šoki sündroomi (streptococcal toxic shock syndrome ehk STSS) põhjustatud haigusele.

Meediaraportite järgi on riigis 2024. aasta esimese kuue kuu jooksul registreeritud üle 1000 STSSi juhtumi, mis ületab kogu 2023. aasta juhtumite arvu. Kuid neid juhtumeid ei ole veel avaldatud eelretsenseeritavates ajakirjades, mistõttu võivad raportid olla ebatäpsed.

STSSi põhjustab bakter Streptococcus pyogenes, tuntud ka kui strep A. Need bakterid on üsna levinud, kuid teatud tüved võivad põhjustada tõsisemaid haigusi, mida nimetatakse invasiivseteks A-grupi streptokokk haigusteks.

Alates 2022. aastast on paljudes riikides, sealhulgas Austraalias, Ameerika Ühendriikides ja Euroopa riikides, täheldatud raske invasiivse A-grupi streptokokk haiguse tõusu. See tõus on osa üldisest strep A nakkuste arvu suurenemisest.

Kes saavad STSSi?

Igal ajahetkel on paljudel inimestel loomupäraselt juba organismis strep A-d, mis tähendab, et bakter elab kahjutult nende kurgus või nahal.

Strep A põhjustab ka kurguvalu (streptokoki kurguvalu) ja nahainfektsioone. Mõnikord, põhjustel, mis pole veel täielikult selged, põhjustab strep A invasiivseid infektsioone nagu kopsupõletik, ohtlikke lihasöövaid nahainfektsioone ja STSSi. Nendel viisidel on strep A oluline sepsise põhjustaja, mis viitab laialdaselt eluohtlikule nakkusele.

STSS on kõige raskem strep A haigus, kuid õnneks on see väga haruldane. See mõjutab peamiselt väikelapsi ja eakaid, kuid juhtumeid esineb igas vanuses. Rasedad võivad olla ka suuremas ohus, sealhulgas vahetult pärast sünnitust.

Millised on sümptomid?

STSSi puhul toodab bakter mürki, mis võib põhjustada mõnel inimesel ägedat immuunvastust.

Haigus võib muutuda eluohtlikuks mõne tunni jooksul ja sellel on kõrge suremus – kuni 40 protsenti STSSi põdejatest sureb.

Kuid STSSi varased nähud ja sümptomid võivad kattuda tavaliste viirushaigustega, eriti lastel, muutes diagnoosimise keeruliseks.

Varajased invasiivse A-grupi streptokokk nakkuste sümptomid on ebamäärased – palavik, lööve ja iiveldus. Kuid oluline on jälgida sepsise märke, mis viitavad tõsisemale olukorrale.

Tõsise invasiivse A-grupi streptokokk haiguse, sealhulgas STSSi, nähud on sarnased teiste bakteriaalse sepsise põhjustajatega (nt meningokoki haigus). Need hõlmavad unisust, kiiret hingamist, kiiresti muutuvat löövet, valutavaid lihaseid ja segasust.

STSS esineb mõnikord koos seisundiga, mida nimetatakse nekrotiseerivaks fastsiidiks, mida põhjustab samuti strep A, ja see on nakkuse «lihasööv» vorm. See on siis, kui naharakud surevad bakterite toodetud toksiinide mõjul.

Väikelaste vanemad peaksid usaldama oma vaistu. Kui olete mures, et teie laps on haigem kui tavalise viiruse korral ja eriti kui tal on jäsemed külmad, punane lööve (nagu päikesepõletus) või ta on vähem reageeriv, otsige kiiresti arstiabi lähimast erakorralise meditsiini osakonnast.

Miks just nüüd?

Uuringud viitavad, et teatud ägedamad strep A tüved võivad olla üks osa praegusest STSSi tõusust.

Aastatel 2020–21, Covid-pandeemia kõrgajal, kui inimeste vahel oli vähem tihedat kontakti, oli samuti vähem kokkupuudet strep A-ga (ja teiste bakterite ja viirustega). Eriti noorematele lastele tähendas see, et neil ei tekkinud korduva kokkupuute kaudu osalist kaitset strep A raskete nakkuste vastu.

Alates 2022. aastast on inimestevahelise kontakti suurenemise tõttu rohkem strep A levikut ja lapsed on vastuvõtlikumad raskemate haiguste, sealhulgas STSSi suhtes.

Aga see ei ole omane ainult Jaapanile. Kuigi haruldane, oleme näinud palju STSSi juhtumeid ka Austraalias ja mujal.

Kuidas STSSi ravitakse ja kas seda saab ennetada?

Strep A-d saab tappa penitsilliiniga, mis on üks vanimaid ja laialdasemalt kasutatavaid antibiootikume. Kui STSS diagnoositakse varakult, takistavad antibiootikumid tavaliselt enamikku tõsistest tüsistustest.

Teisi ravimeid, nagu immunoglobuliin, võib vaja minna kontrolli alt väljunud immuunvastuse peatamiseks ning patsiendid vajavad sageli intensiivravi osakonna tuge.

STSSi ja muude strep A nakkuste ennetamiseks pole vaktsiini (erinevalt teistest bakteritest, nagu meningokokk ja pneumokokk, mis on riiklikus laste immuniseerimisprogrammis).

Teadlased Austraalias ja kogu maailmas töötavad usinalt, et leida vaktsiin strep A nakkuste ennetamiseks.

Tõsised strep A nakkused, nagu STSS, järgnevad sageli viirusnakkustele, eriti tuulerõugetele ja gripile, seega riiklikus plaanis olevate vaktsiinidega graafikus olemine (sealhulgas tuulerõugete vastu) ja hooajalise gripi vastu vaktsiini saamine vähendavad riski.

Strep A võib levida suurte piiskade või otsese kontakti kaudu nakatunud inimestega või erinevate pindade kaudu. Lihtsad hügieenimeetmed (nagu kätepesu ja köhimise ajal suu katmine) vähendavad strep A hulka kogukonnas.

Plaan reisida Jaapanisse? Pole vaja oma puhkust tühistada

STSS on haruldane, kuid tõsine strep A nakkuse tüsistus, mis võib esineda kõikjal maailmas. Seega, kui te ei kavatse üksinda lõunapoolusele rännata, on teie risk tõsise nakkuse saamiseks väga sarnane (ja väga madal).

Veenduge, et olete vaktsineerimistega graafikus, sealhulgas hooajalise gripivaktsiiniga. Alati järgige head kätehügieeni ja pidage meeles tõsise bakteriaalse nakkuse märke, mis vajavad kiiret arstiabi.

Allikas: Sciencealert

Tagasi üles