USKUMATU LUGU Mees aevastas enda sooled kõhust välja

PM Tervis
Copy
Aevastus. Pilt on illustratiivne.
Aevastus. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Kas suudaksite ette kujutada, et mõni igapäevane ja kahjutu tegevus, nagu aevastamine, võiks põhjustada nii kohutava vigastuse, et inimese sooled purskuvad tema kehast välja? Ilmselt mitte. Ent just selline õõvastav juhus toimus sel kuul Floridas, kus ühe mehe aevastus lõppes šokeeriva vigastusega.

Florida mees, kes oli hiljuti läbinud kõhuõõneoperatsiooni ja kannatas haava paranemise probleemide käes, koges hommikusöögi ajal midagi jubedat. Pärast aevastust hakkas ta köhima ja tundis kõhus valu ning märga tunnet. Selgus, et sületäis soolikaid oli end läbi paranemata haava välja pressinud. Mees viidi kiiresti haiglasse erakorralisele operatsioonile, kus tema sooled paigutati tagasi kõhuõõnde.

Aevastamine on tavaliselt kaitsemehhanism, mis aitab eemaldada meie hingamissüsteemist potentsiaalselt kahjulikke aineid, nagu tolm, bakterid ja viirused.

Protsessi juhib piklikajus asuv n-ö aevastuskeskus, mis aktiveerub, kui ninas ja hingamisteedes olevate ärritajate tõttu saadetakse sinna närvisüsteemi kaudu impulsse. Vastusena sulguvad silmad, kõri ja suu, samal ajal kui rindkere lihased tõmbuvad kokku, surudes õhu hingamissüsteemist välja kiirusega kuni 15,9 meetrit sekundis.

Kuigi aevastamine on enamasti ohutu, võib see mõnikord põhjustada ootamatuid ja tõsiseid vigastusi. Näiteks võib tugev aevastamine põhjustada kopsu väljasopistumist roietevaheliste lihaste vahelt, mis on tavaliselt seotud rasvumise, kroonilise obstruktiivse kopsuhaiguse, diabeedi või suitsetamisega.

On esinenud ka juhtumeid, kus aevastamine rebestab kopsude õrna koe, mis võib põhjustada õhu pääsemist rindkere ja kopsu vahele, tekitades survet kopsudele.

Lisaks kopsudele võib aevastamine rebestada ka aju õrna vooderdist, põhjustades verejooksu, mis võib olla eluohtlik, kui seda kiiresti ei diagnoosita ega ravita.

Samuti on teada juhtumeid, kus aevastamine tõstab vererõhku, mis võib põhjustada tõsiseid veresoonte vigastusi, nagu aordi dissektsioon, mille tagajärjeks on 50protsendiline suremus 48 tunni jooksul, kui kohe ravi ei saada.

Aevastamise tagajärjel on üsna tavaline seljavalu, kuid see pole ainus võimalik sedalaadi vigastus. On juhtumeid, kus aevastamine on põhjustanud silmaümbruse luude murdumist.

Seda tüüpi murd, mida nimetatakse löökmurruks, on tavaliselt põhjustatud löögist tömbi esemega, näiteks golfi-, tennise- või pesapalli löögist silma pihta.

Võib tunduda ahvatlev aevastamist peatada, kuid see võib olla sama ohtlik kui aevastamine ise. 2023. aastal rebestas Šotimaal mees oma hingetoru, hoides oma suu ja nina sulgemisega aevastust tagasi. Selline tegevus lubab aevastuse ajal tekkival rõhul, mis võib olla kuni 20 korda kõrgem kui tavaliselt, koguneda hingamissüsteemi. See energia peab kuhugi minema ja imendub sageli kudedesse, põhjustades tõsiseid vigastusi.

Õnneks on üks vigastus, mida aevastamine kindlasti ei põhjusta – silmade välja köhimine. See on lihtsalt linnalegend, sest meie silmad on kinnitatud lihaste ja närvidega ning hingamisteede ja silmakoobaste vahel puudub ühendus.

Kuigi meie keha on hästi kohandatud aevastamiseks ja enamasti pole vaja muretseda vigastuste pärast, võivad haruldased juhud siiski esineda. Nii et järgmine kord, kui aevastate, pidage meeles, et kuigi riskid on väikesed, on need olemas – eriti kui teil on kroonilised haigused või hiljutine operatsioon.

Allikas: The Conversation

Märksõnad

Tagasi üles