Kuuma ilmaga pakuvad leevendust Tallinna avalikud joogiveekraanid

PM Tervis
Copy
Veekraanid Pärnu rannarajoonis
Veekraanid Pärnu rannarajoonis Foto: Jüri Looring

Kuum ilm (üle 25 ºC) suurendab kuumarabanduse ohtu, mistõttu tasub teada, kuidas enda ja lähedaste tervist kaitsta. Olulisel kohal on puhas joogivesi, mida pakuvad Tallinna mitukümmend avalikku veevõtupunkti.

Tallinna Kiirabi peaarst Raul Adlas rõhutab, et kuumaga tuleks käituda lähtuvalt oma tervisest. «Ainuüksi kuumus tekitab inimeses stressi, mistõttu võivad kroonilised haigused ägeneda. Seepärast peaks kuumade ilmade korral selliseid haigusi põdevad inimesed oma käigud turul või mujal õues tegema hommikul enne kella 10, kui kuumus ei ole veel maksimumi saavutanud,» rääkis Adlas. «Nii tasub mõelda, kuidas saaks oma keha jahutada. Siseruumides tuleks võimalusel panna õhk ventilaatoriga või konditsioneeriga liikuma, et parandada higi aurustumist naha pinnalt. Õues töötades või sportides peab endale sagedamini puhkust andma, soovitavalt kunstkliimaga ruumis või sisselülitatud kliimaseadmega autos. Kindlasti tuleb juua palava ilmaga rohkem vett.»

Ka suviste ürituste ajal tuleb endal ja teistel silma peal hoida. «Olles peol, kus alkoholi pruugitakse, peaks keegi seltskonnast olema «kaine grupijuht», kes ka jälgiks, et keegi ei jää päikese kätte tukkuma ega saa seetõttu viga. Kui vähegi võimalik, siis üle 30-kraadise ilmaga vältida ka rahvaspordi üritusi või harrastajate vabas õhus treeninguid. Tuleb silmas pidada oma tervislikku seisundit ja sportlike võimete piire,» selgitas Adlas.

Juhul, kui õhutemperatuur on enam kui 25 ºC, siis:

  • väldi pikaajalist päikese käes olemist
  • püsi jahedamates ruumides
  • hoia aknad kinni, kui toas on jahedam kui väljas
  • kasuta heledaid kardinaid ja konditsioneeri
  • kui võimalik, siis jahuta end jaheda veega
  • joo ohtralt vedelikku, soovitatavalt vett ja varu seda enda värskendamiseks
  • pea piiri kohvi ja alkoholiga, sest need suurendavad vedelikukadu
  • kanna peakatet ja õhukesi heledaid riideid
  • hoia väikelapsed ja imikud otsese päikese eest, ära jäta neid autosse

Puhast joogivett on linlastel võimalik saada Tallinna Vee avalikest veevõtupunktidest, mis on kõigile tasuta ja hõlpsasti leitavad veebikaardilt. Ühtlasi on kõik joogipunktid märgistatud QR-koodiga, mida skaneerides näeb ka teisi kaardil asuvaid veevõtupunkte. Avalikud veevõtupunktid on avatud hooajaliselt – maist kuni septembri lõpuni.

Lisaks püsivatele avalikele veekraanidele leiab Tallinnas toimuvatelt üritustelt veepaagid tasuta joogiveega.

Tagasi üles