Vaata, millise tõsise tervisehädaga aitab küüslauk rinda pista

PM Tervis
Copy
Küüslauk.
Küüslauk. Foto: Marian Weyo / Shutterstock

Olenemata sellest, kas küüslauk on värskelt hakitud või õlis praetud, on selle regulaarne lisamine oma toidulauale kasulik nii veresuhkru kui ka kolesterooli taseme kontrolli all hoidmiseks.

Southeasti Ülikooli ja Xizang Minzu Ülikooli teadlaste poolt läbi viidud 22 varasema uuringu meta-analüüs, mis hõlmas 29 juhuslikult valitud ja kontrollitud katset, kinnitab, et küüslaugu tarbimine on seotud madalama glükoosi ja teatud rasvamolekulide tasemega.

Glükoos ja lipiidid on organismi jaoks olulised toitained, pakkudes energiat ja olles paljude ehitusplokkide aluseks. Tänapäeva dieedid võivad sageli viia liigsöömiseni, suurendades terviseprobleemide riski. Mitmed teised eluviisivalikud, alates alkoholi tarbimisest kuni treeningrutiinini, võivad samuti mõjutada keha suhkrute ja rasvade taset.

«Tervetel inimestel on glükoosi ja lipiidide ainevahetus täpselt reguleeritud,» kirjutavad teadlased oma avaldatud artiklis.

«Glükoosi ja lipiidide ainevahetuse häired võivad viia mitmete krooniliste haigusteni, sealhulgas veresoonte lupjumise, diabeedi ja rasvunud maksa haiguseni.»

Küüslauku on aga juba pikka aega seostatud hea tervisega ning varasemates uuringutes on seda seotud nii lipiidide reguleerimise kui ka glükoositasemega.

Võttes uurimused tervikuna ette, kinnitas meeskond, et mõjud jäid positiivseks. Neil, kes lisasid oma dieeti küüslauku, oli madalam veresuhkru tase, paremad pikaajalise glükoosikontrolli näitajad, rohkem niinimetatud «head» kolesterooli ehk kõrgtihedusega lipoproteiine (HDL), vähem «halba» kolesterooli ehk madaltihedusega lipoproteiine (LDL) ja madalam kolesteroolitase üldiselt.

Huvitaval kombel ei paistnud see triglütseriidide taset mõjutavat.

Andmed ei ole siiski piisavalt põhjalikud, et tõestada otsest põhjus-tagajärg seost, et kui rohkem küüslauku süüa, siis väheneb ka südamehaiguste risk. Kuid seos viitab tugevalt sellele, et küüslauk võiks olla maitsev moodus meie glükoosi ja lipiidide taseme haldamiseks.

Rohkem uurimistööd ja keskendunud uuringud võiksid aidata täpselt selgitada, mis siin toimub. Metaanalüüsi katsete kestus varieerus kolmest nädalast kuni aastani ning uuringutes kasutati erinevaid küüslaugu vorme: toorest küüslauku, küüslauguekstrakti ja küüslaugupulbri tablette.

«Tulemused näitasid, et küüslaugul on kasulik mõju inimese veresuhkrule ja -lipiididele ning nende seos oli märgatav,» kirjutavad teadlased.

Mis puutub sellise seose põhjustesse, siis arvatakse, et erinevad küüslaugus sisalduvad toimeained aitavad mitmel viisil, sealhulgas vähendavad oksüdatiivset stressi - rakkude kulumist, mis võib viia probleemideni nagu südame-veresoonkonna haigused.

Küüslauk sisaldab ka antioksüdantset ühendit nimega alliin, mida on varem seostatud nii veresuhkru, vere lipiidide kui ka soolestiku mikrobioomi reguleerimisega. On tõenäoline, et eelkirjeldatud tulemusi põhjustab mitme teguri koosmõju, kirjutab ScienceAlert

Uuring on avaldatud ajakirjas Nutrients.

Märksõnad

Tagasi üles