PANE TÄHELE Mida kuumus inimesega teeb ja kuidas kuumalaines toime tulla

PM Tervis
Uuendatud 28. juuni 2024, 13:24
Copy
2017. aastal lõppes ühele Ameerika naisele kuumas ja kirka päikese käes maratoni jooksmine selliste päikesepõletusvillidega.
2017. aastal lõppes ühele Ameerika naisele kuumas ja kirka päikese käes maratoni jooksmine selliste päikesepõletusvillidega. Foto: Good housekeeping

Kuumus on salakaval ja inimesel on sellega raske toime tulla, sest kui kehas tekkivat soojust pole võimalik eemale viia, kaasnevad pideva kuumusega rasked seisundid ja isegi surm. Eiti tähelepanelik tuleb olla laste, seeniorite ja lemmikloomade suhtes.

Kuumalaine peamiseks tunnuseks on konkreetses piirkonnas olev äärmuslik kuumus, millega toimetulek nõuab oskusi ja kogemust.

See võib olla eluohtlik ning kuumakurnatus ja kuumarabandus pole ainsad tagajärjed. Kuumus võib samuti põhjustada südameprobleeme ja isegi süvendada hingamisprobleeme, kuna see suurendab õhusaastet. Tasub vaadata õhusaasteandmeid, mis avalikult saada ja püüdke kuumalaine ajal teada saada, kus on avalikud basseinid, veekogud või purskkaevud ning püüdke kaardistada ka te teele jäävaid konditsioneeritud siseruume.

Higistamine

See on teie loomulik jahutussüsteem. Teie keha surub higi välja naha pinnale. Kui see aurustub õhku, jahtub ka keha. See toimib paremini kuivemas kliimas, kus õhuniiskus on madal. Kui see ei toimi piisavalt tõhusalt, võite äärmuslikult väsida ja mõnikord tõsiselt haigestuda. Seega: kuivas ja kuumas on põhjust vett ja soovitavalt mineraalvett juua. Seda tuleb teha regulaarselt, sest kuivas ja kuumas on vedelikuvaegus kiire tulema. Ja see seisund tekib märkamatult.

Kuumakurnatus

See juhtub äärmusliku kuumuse korral, kui teie keha ei saa piisavalt jahtuda ja higistab liiga palju ning väljutab vett ja soolasid. Inimene muutub kahvatuks ja niiskeks ning kehatemperatuur tõuseb sageli üle 38 kraadi. Selle tunnuseks on väsimus, nõrkus, peapööritus ja iiveldus ning kaasneda võib peavalu. Minge sel juhul jahedasse varjulisse kohta, heitke pikali ja jooge midagi soola ja suhkruga. Rüübake vett, kui see on kõik, mis teil on. Kui te seda ignoreerite, võib see põhjustada kuumarabanduse – see on aga tervisele juba väga kriitiline seisund.

Kuumarabandus

See on kõige ohtlikum kuumusega kaasnev seisund. Inimene ei saa enam kontrollida oma kehatemperatuuri, mis võib tõusta üle 40 kraadi. Teie nahk muutub soojaks ja kuivaks. Võite sattuda segadusse, väga kergelt ärrituda ning teil võib olla kiire pulss, iiveldus ja peavalu. Helistage kohe 112. Ravimata jätmisel võib see põhjustada krampe, koomat ja olla eluohtlik. Minge jahedasse kohta, jooge midagi (kui saate) ja pange jääd kaenla alla ja jalge vahele.

Vedelikupuudus

Kui keskkond on ikka väga kuum ja kuiv, võite higistada välja liiga palju vedelikku koos oluliste mineraalainetega, nagu seda on naatriumi ja kaaliumi soolad. Võite olla janus ja pissida tavalisest vähem ning suu ja keel võivad tunduda kuivadena. Te võite tunda peapööritust ja segadust. Suunduge sel juhul jahedasse kohta ja jooge midagi, milles on soola ja suhkrut. Tõsised juhtumid vajavad erakorralist abi, sealhulgas veeni manustatud isotoonilist lahust.

Kuumalööve

See juhtub sageli kuuma ja niiske ilmaga, kui higistate nii palju, et teie higinäärmed blokeeruvad. Kui nahapoorid ei avane piisavalt, tekivad väikesed punased punnid. Tõenäolisem on see, et need ilmnevad kaenlaalustes, kubemepiirkonnas, kaelal, küünarnukkidel ja rindade all. Sama tüüpi reaktsioon võib esineda ka imikutel, eriti lõua all või kubeme piirkonnas. Te saate seda ennetada, kui kannate kergeid, avaraid ja imavaid riideid, näiteks puuvillast. Püüdke olla võimalikult jahedas ja hoida keha kuivana.

Päikesepõletus

Paljas nahk võib päikese käes saada eheda põletuse, nagu see juhtub keeva veega, kui see nahka tabab. Nahk võib muutuda punakaks, sügeleda, olla valulik ja selle temperatuur võib tõusta. Kui kahjustus on tõsine, võivad sellega kaasneda villid, peavalu, palavik ja iiveldus. Pikas perspektiivis suurendab päikesepõletus nahavähki haigestumise riski. Minge esimesel võimalusel siseruumi. Jooge palju vett ja ärge püüdke vältida ville nahka jahutades. Külm niiske lapp ja Aloe vera kreemid võivad aidata valu leevendada. Veelgi parem, vältige päikesepõletust riiete, mütside ja laia spektriga päikesekaitsetoodetega, mille päikesekaitsefaktor (SPF) on vähemalt 30. Tuleb silmas pidada, et SPF puudutab B-tüüpi ultraviolettkiirgust. A-tüüpi kiirgus, mis tungib sügavale, on ka üks faktor, mis põhjustab nahavähki.

Minestamine

Kui kuumus inimest dehüdreerib, on aju verevarustus häiritud. See võib põhjustada pearinglust ja inimene võib siis ka minestada. See võib juhtuda, kui seisate kuumas pikalt püsti või siis tõusete istuvast olekust äkki püsti. Kuuma kliima ja kuumade ilmadega harjumine võtab aega kuni paar nädalat – selle aja vältel kohanematusest tulenev minestamisrisk väheneb samuti. Kui tunnete nõrkust, mis eelneb minestamisele, heitke pikali ja tõstke jalad pea kohale. Minge jahedasse kohta ja jooge võimalikult kiiresti vedelikku.

Kuumaturse

Kuumus võib põhjustada sõrmede, varvaste või pahkluude paistetust, mis tekitab ka tunde, nagu nahk oleks pingul. See ei ole reeglina väga ohtlik seisund ja kaob tavaliselt maha jahtudes ja jalgu tõstes. Rääkige kindlasti oma arstiga, kui see põhjustab valu, jätkub või ei parane.

Kiirem pulss

Kuumas keskkonnas võib süda kiiremini lüüa. See teeb seda selleks, et pumbata teie nahka rohkem verd, kus see võib osa sellest lisasoojusest vabastada. Selle tulemusena ei pruugi teised kehaosad saada piisavalt verd. See võib muuta teid väsinuks ja loiuks, eriti kui proovite teha rasket füüsilist või vaimset tööd.

Madalam vererõhk

Kui on palav ja inimene higistab, kaasneb sellega vedelike ja elektrolüütide kaotus. Lisaks paneb kuumus teie veresooned laienema, et suurendada higistamist. Tulemuseks on vererõhu langemine, mis võib viia pearingluse ja minestamiseni. See seisund võib olla veelgi hullem, kui teie süda ei pumpa normaalselt ega suuda suurema nõudlusega kohaneda.

Segadus

Kuumades oludes võib olla raskem keskenduda ja raskeid ülesandeid täita. Tavaliselt pole sellepärast muretsemiseks põhjust ja selle saab parandada jahedas puhkamise ja vedeliku joomisega. Kuid kui olete juba palavusest mõjutatud ja olete segaduses ega saa aru, kus te asute või mida teete, võib see olla kuumarabanduse märk, mis vajab viivitamatut arstiabi.

Kas peaksite kuumaga treenima?

Teil võib olla hea treenida väljas, kui on kuni 30 kraadi ja õhuniiskus on madal. Aga kui õhuniiskus tõuseb 80 protsendini, tundub see juba tõesti nagu 36 kraadi. Isegi, kui olete terve, suurendab see kuumakurnatuse tõenäosust. Kandke avaraid riideid, jooge palju vett ja tundke kuumaga seotud ohtlike terviseseisundite tunnuseid. Või lihtsalt treenige siseruumides!

Ettevaatusabinõud

Kui satute kuumalainesse, toimige järgnevalt:

Jooge palju vett, isegi kui teil ei ole janu.

Vältige kofeiini sisaldavaid jooke (kohv, aga ka tee) ja alkoholi, mis teid dehüdreerivad.

Sööge kergemaid toite ja sagedamini.

Kandke kergeid, heledaid riideid.

Kontrollige lähedasi, kes elavad üksi või kellel pole konditsioneeri.

Püsige siseruumides nii palju kui võimalik ja vältige välitöid.

Ärge kunagi jätke last või lemmiklooma üksi autosse, isegi kui väljas pole nii palav.

Märksõnad

Tagasi üles